Martyrudstilling: Empati for terrorister kan gavne os
En udstilling af terrorister under titlen »Martyrmuseum« er ikke en opfordring til terror. Det er et forsøg på at forstå martyrbegrebet fra terroristernes side, mener Ida Grarup, der står bag udstillingen.
Det sendte skræk igennem Europa, da brødrene El Bakraoui sprængte sig selv i luften i Bruxelles lufthavn og tog 17 uskyldige mennesker med i graven.
To måneder senere bliver brødrene sammen med andre af de senere års terrorister til en udstilling i København, når kunstnergruppen TOETT åbner udstillingen "Martyrmuseum" på teatret Sort/Hvid. Ifølge kunstnergruppen bliver udstillingen med »installationer, reproduktioner af autentiske genstande, fortællinger om heltemod og billeder af martyrer«.
Mandag blev kunstnergruppen sågar politianmeldt af Venstre-medlemmet Diego Gugliotta for at opfordre til terror. Men Ida Grarup, den ene af de seks kunstnere bag værket, tager politianmeldelsen med sindsro.
»Det er noget pjat at politianmelde os for udstillingen. Vi opfordrer på ingen måde til terror. Nærmere tværtimod. Vi kaster flere perspektiver på martyrer og lægger op til, at folk skal diskutere terror og heltemod. Det vil være fuldstændig absurd, hvis man som kunster ikke må se på en sag fra gerningsmandens side,« siger hun.
Men hvad er formålet med udstillingen, når I udstiller genstande, billeder og heltefortællinger om terrorister, som har angrebet Europa?
»Udstillingen skal få vores øjne op for, at vores syn ikke er det eneste i verden. Som kunstner er det interessant, at man nogle steder i verden beskriver noget som heltemod, og på samme tid betragter vi det som terrorisme. Hele martyrbegrebet er ikke entydigt, og det må vi ikke benægte i Vesten«
Kritikere mener, at I glorificerer terrorister, når de bliver kaldt martyrer. Kan du forstå kritikterne?
»Vi glorificerer på ingen måde terror. Vi arbejder med tanken om, at alle er helte i deres egen historie. Og jeg mener egentlig ikke, at det at forstå terrorister er det samme som at glorificere eller tilgive dem«.
Er det meningen, at vi skal prøve at forstå terroristerne?
»Ja, vi prøver i hvert fald at undersøge vores grænser for empati med denne udstilling. Det gavner ikke vores syn på terrorisme, hvis vi udelukkende ser dem som vanvittige voldspsykopater. Empati er ikke det samme som sympati, men hvis vi kan få mere empati for terrorister, kan vi måske forstå, hvordan vi skal modarbejde terror«.
Mange vil mene, at terrorister er mordere og ikke martyrer?
»Vi ser dem som mordere, men vi kan ikke lukke øjnene for, at de bliver betegnet som martyrer i visse islamistiske miljøer. Vi tager ikke politisk stilling til terroristerne, men lader udstillingen tale for sig selv og skabe debat«.
Hvad er din reaktion på, at politikere kalder udstillingen for »vanvittig, pinlig og ubegavet«?
»Bertel Haarder, og hvem der ellers er ude med riven, bør se udstillingen, før de kalder den vanvittig eller pinlig. Det bliver aldrig ubegavet at undersøge begreber eller at forstå det modsatte synspunkt på terror. Vi skal ikke finde sympati for det, men hvis forstår alle sider af terror, kan det være med til at opnå nogle indsigter, der måske kan beskytte os mod terror i fremtiden«.