*

Kultur

Mathilde Grafström vil atter forsøge at få sine nøgenbilleder udstillet i bybilledet

Politiet og kommunen vurderede hendes billeder som »blufærdighedskrænkende«, hvilket gav stor mediebevågenhed i ind- og udland.

Et af billederne fra udstillingen »Female Beauty With An Edge«, som venligst er udlånt af kunstneren bag. Foto: Mathilde Grafström

»Langt ude,« »absurd« og »meget usædvanligt«.

Det vakte forundring hos både eksperter og politikere, da fotografen Mathilde Grafström sidste år blev nægtet at udstille sine billeder af afklædte kvinder på Nytorv i København af Københavns Kommune.

Fotografierne i udstillingen »Female Beauty With An Edge« viste kvinder, der poserede med bare baller og bryster i naturen.

Politikere om nøgenforbud Langt ude og absurd

Ved Københavns Politi foretog Tilladelseskontoret en vejledende vurdering af billederne, da det er fast procedure, at kommunen hører politiet, inden man tager stilling til større arrangementer på offentlig vej.

Tilladelseskontoret fandt billederne »blufærdighedskrænkende« og efterfølgende gav Københavns Kommune i september 2015 afslag på Mathilde Grafströms ansøgning om at udstille sine billeder på Nytorv bl.a. med begrundelsen, at billederne var »blufærdighedskrænkende« samt, »at udstillingen ikke udgør en fortælling, der vil berige publikummet«.

Et af billederne fra udstillingen »Female Beauty With An Edge«, som venligst er udlånt af kunstneren bag. Foto: Mathilde Grafström

Bylivsrådgiver i Københavns Kommune Helen Jensen, som håndterede sagen om de 24 nøgenfotos, er dog ikke sikker på, at kommunen havde sagt ja, selv hvis politiet havde givet grønt lys til udstillingen.

»Ved nogle af billederne havde vi nok sagt nej. De ligger på grænsen, og vi mente ikke umiddelbart, at de ville berige københavnerne,« sagde hun i december og henviste bl.a. til nogle fotos, som viser tydelige kønsorganer.

Mathilde Grafström valgte at klage til politiet over vurderingen af hendes billeder som »blufærdighedskrænkende«.

I sidste uge modtog hun svar på hendes klage fra politiet, som påpeger, at den vejledende vurdering blev foretaget på baggrund af de billeder, som på daværende tispunkt var tilgængelige på hendes hjemmeside og som ikke er identiske med de billeder, der findes på hjemmesiden i dag.

Fra Københavns Politi lyder det, at der er tale om et »grænsetilfælde«, og at Mathilde Grafström er velkommen til at indsende en ny ansøgning til Københavns Kommune med konkrete billeder, som Tilladelseskontoret derefter vil give en vejledende vurdering af.

»Jeg kan udstille uden at bryde loven, hvis jeg bare selv beholder de mest provokerende billeder af de kvindelige kønsdele – og er mere diskret, hvilket jo er helt fantastisk,« siger Mathilde Grafström.

Dansk nøgenforbud vækker opsigt i udlandet

Flere politikere fra Københavns Borgerrepræsentation har tidligere over for Jyllands-Posten undret sig over afvisningen, som Købehavns Kommune gav Mathilde Grafström.

Lars Aslan Rasmussen fra Socialdemokraterne kaldte i december 2015 billederne »rimelig uskyldige« og afvisningen for »langt ude og mærkeligt,« mens Enhedslistens Allan Ahmed fandt det »absurd,« at politiet i deres vurdering henviste til blufærdighedsparagraffen.

Allan Ahmed henviste til de tilfælde, hvor blufærdighedsparagraffen ikke er blevet brugt, eksempelvis ved busreklamerne for privathospitalet Nygart, som viser et par blottede bryster med teksten »Nye bryster?«.

Da Mathilde Grafström sidste år indgav klagen til Københavns Politi, politianmeldte hun i samme ombæring Nygarts Privathospital for deres reklamer, som hun kalder »grove, skadelige og forargende«.

»Mine naturlige fotografier at naturligt smukke helt almindelige piger med naturligt formede og kunstnerisk diskret præsenterede bryster kan altså ikke være mere ulovlige end disse kunstige, plastikopererede og oppumpede, nøgne og helt utildækkede bryster fra Nygarts voldsomme og seksuelt relaterede reklame,« skriver Mathilde Grafström i en pressemeddelse på sin hjemmside.

Den Lille Havfrue er for nøgen til Facebook

Sagen med Mathilde Grafströms billeder fik stor mediebevågenhed både i ind- og udland.  Bl.a. skrev internationale medier som The Daily Mail, The Independent samt Huffington Post om afvisningen.

»Jeg er overbevist om, at jeg kan takke medierne for, at jeg står i den situation i dag, at jeg nu igen kan ansøge om at udstille,« siger Mathilde Grafström. 

Mathilde Grafström oplyser torsdag til Jyllands-Posten, at hun atter vil ansøge Københavns Kommune om tilladelse til at opstille sine kunstværker i byrummet.

»Det, som kommer til at ske, er, at jeg i dag vil vende tilbage til Københavns Kommune med en ansøgning og bede dem om at godkende udstillingen,« siger hun og tilføjer:

»Jeg ansøger nu om at stille fotografierne op på Rådhuspladsen, men det ender jo nok med at blive på Torvet Vandkunsten, hvor der kommer 70 mennesker og 10 cyklister forbi om dagen«.

Se flere af Mathilde Grafströms billeder her

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her