Kultur

Danmarks Rockmuseum skifter navn til Ragnarock

Verdens undergang og genfødsel danner grundlag for idéen bag det danske rockmuseums navneskifte.

Ragnarock får udstillingsgenstande fra bl.a. Gasolin, Dizzy Mizz Lizzy og D-A-D. Her ses rockmuseets daglige leder, vicedirektør Lena Bruun Jensen. Foto: Stine Bidstrup

Guder og jætter kæmper sidste kamp, solen slukkes, og jorden går under i et inferno af blodbad, ild og kaos. Alt sammen for at genopstå på ny.

Således går den nordiske mytologis fortælling om Ragnarok. Og netop genfødslen af en ny verden er idéen bag Danmarks Rockmuseums nylige navneskifte.

Ragnarock
  • Ragnarock åbner fredag den 29. april 2016 kl. 14.00.
  • Den 30. og 31. april vil museet være åbent for publikum med gratis entré for alle.
  • Projektet har i alt kostet 125 mio. kroner og er støttet af Realdania, Roskilde Kommune, Arbejdsmarkedets Feriefond, Bikubefonden, Foreningen Roskilde Festival, Tuborgfondet, Egmont Fonden, Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond og Lokale og Anlægsfonden.
Når kronprins Frederik den 29. april skal klippe snoren til rockmuseet på Rabalderstræde nr. 1 i Roskilde, har museet nemlig officielt skiftet navn til Ragnarock - museum for pop, rock og ungdomskultur.

»Ragnarok beskriver en ny begyndelse, og i den betydning spejler myten også den vestlige verdens genfødsel efter 2. verdenskrig,« lyder det i en pressemeddelelse fra museet.

»Efter krigen manifesterer et nyt generationsbegreb sig. En ungdomsgeneration med hidtil usete muligheder og opmærksomhed opstår, og de unge kræver nu indflydelse på samfundets udvikling og opgør med gamle systemer og skabelse af nye.«

I navneskiftet gemmer der sig altså en dagsorden: Museet vil foruden pop- og rockmusik også fokusere på den sociologiske og historiske baggrund for ungdomskulturens udvikling - og dennes indflydelse på musikken.

Projektet har været undervejs i mere end ti år og er tænkt som et slags eksperimentarium, som byder på interaktive installationer, lyd og lys. Foruden at man på traditionel museumsvis kan blive klogere på den danske populærmusiks historie, kan man prøve kræfter med mere oplevelsesprægede aktiviteter. For eksempel kan man fyre en guitarsolo af i et lydstudie eller danse til musik fra forskellige årtier.

»Med åbningen af Ragnarock har vi fået opfyldt den vision, som vi har arbejdet intenst hen imod i gennem mange år. Med Ragnarock får vi ikke bare et i museumssammenhæng unikt museum. Vi får også rammerne til at fortælle en historie, der har haft stor betydning for både det enkelte individ og for samfundsudviklingen,« siger Frank Birkebæk, direktør for museumskoncernen ROMU, i pressemeddelelsen.

Rockspade på spil i Rabalderstræde

Ragnarock er opført i bydelen Musicon i Roskilde og indvies fredag den 29. april kl. 14.00. Samme weekend åbner museet for publikum med gratis entré for alle.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her