Annonce
Kultur

Heksenes tragiske historier emnet for nyt dansk museum

Alene i Ribe blev der i 1600-tallet brændt 11 kvinder på bålet - kun en enkelt mand blev anklaget, men siden frifundet.

Hver by har sin heks, og hver sogn sine trolde

Dem vil vi fra livet med glædesblus holde.

Kendte linjer fra Holger Drachmanns "Midsommervise", som vi en gang om året synger sankthansaften, mens flammerne fortærer stofheksen på toppen af bålet.

I dag en harmløs tradition, men i 1600-tallet tragisk virkelighed for mange kvinder, der blev dømt for hekseri og brændt levende på bålet.

Nu skal hele historien fortælles på et nyt museum i Ribe, der forventes at koste over 10 mio. kr., inden det står færdigt.

Museet er det første af sin art i Danmark, og bag projektet, der netop har modtaget 1 mio. kr. i støtte fra Bikubenfonden, står Sydvestjyske Museer.

"Hvis jeg skal være lidt optimitisk, så forventer vi, at arbejdet med det kommende museum kan sættes i gang i begyndelsen af 2016", siger museumsdirektør Flemming Just til Jyllands-Posten og tilføjer at man i øjeblikket afventer svar på ansøgninger til en række fonde.

I forbindelse med projektet er der - og vil der blive - knyttet en lang række samarbejdspartnere. Blandt disse er lignende museer i blandt andet Island, Norge og Tjekkiet, men også lektor på Syddansk Universitet, Louise Nyholm Callestrup, der har skrevet ph.d. om hekseprocesserne er blandt de mange, der er involveret i det meget omfattende projekt.

I forbindelse med de mange hekseprocesser blev der ofte anvendt diverse former for torturinstrumenter. Her tommelskruer, der var et udbredt torturinstrument. Disse eksemplarer er udstillet på Sydvestjyske Museers udstilling på Det gamle Rådhus i Ribe. Foto: Sydvestjyske Museer

"Med det kommende museum vil vil give stof til eftertanke og perspektivitere. Dette gennem både permanente og skiftende udstilling bygget op efter de mest moderne udstillingsprincipper", siger Flemming Just, der tilføjer, at hekseprocessernes tid slet ikke er forbi. En FN-rapport anslår, at antallet af hekseprocesser på verdensplan stadig er på omkring 10.000.

Museet skal indrettes i Quedens Gaard i Ribes centrum. Museet ejer hele karréen og dermed den bygning, hvor museet skal indrettes fordelt på tre etager.

"Trolddomsforfølgelserne foregik over det meste af Europa i 15- og 1600-tallet. Museet vil derfor få en klar international orientering, så det også er vedkommende for de mange udenlandske besøgende. Desuden rummer historierne uanede muligheder for at perspektivere til nutiden og for at skabe interessant læring for børn og unge, siger Flemming Just.

I netop Ribe fandt der i årene 1572 til 1652 hele 22 hekseprocesser sted. Blandt disse var kun en enkelt mand anklaget, og han blev frikendt.

Ud af de 22 blev 18 kvinder anklaget for hekseri og 11 af disse blev siden brændt på bålet. De fleste afbrændinger fandt i øvrigt sted, mens Christian IV var konge i Danmark.

Den umiddelbart mest kendte er Maren Spliid, der blev brændt på Galgebakken 9. november 1641.

"Med Maren Spliid har vi Danmarks mest kendte heks i Ribe, og vi har nogle meget omfattende, samtidige beskrivelser af trolddomsprocesserne. Samtidig har vi et fantastisk spændende og lidt uhyggeligt renæssancehus fra 1580, som vil være en perfekt ramme for heksemuseet," siger direktøren for Vestjysk Museum.

Følg
Jyllands-Posten
Heksemuseum og Holocaustrum
Aktuelt portræt: Flemming Just foretog i 2011 et overraskende karriereskift fra et professorat på Syddansk Universitet til direktørposten for fusionen Sydvestjyske Museer, som han er i fuld gang med at placere på danmarkskortet.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her