Kultur

Giacometti-forfalsker ryger mere end fem år i fængsel

Mere end 1.000 Giacometti-skulpturer skal den tyske kunstforfalsker Robert Driessen have forfalsket.

"Kvinde på kærre" af Alberto Giacometti, der står i Holstebro, er den ægte vare. Arkivfoto

Fem år og tre måneder må den tyske kunstforfalsker Robert Driessen bag tremmer. Det skriver den tyske avis Der Spiegel.

Han er en af de mest succesfulde forfalskere i verden og skal i mere end 30 år have forfalsket over 1.000 værker af den schweiziske kunstner Alberto Giacometti.

Robert Driessen fik sin dom i retten i Stuttgart onsdag. 

Ifølge Der Spiegel kom den 56-årige kunstforfalsker med en omfattende tilståelse under retssagen, hvor han, kort før dommen faldt, sagde:

»Det var ikke småting, men min hensigt var aldrig ond. Jeg er virkelig ked af, hvad der er sket.«

Ifølge Der spiegel menes det, at Robert Driessen selv har tjent omkring 390.000 euro eller knap tre millioner danske kroner. Skulpturerne havde en materialeværdi på omkring 100 euro hver, og anklageren krævede fem et halvt års fængsel, mens forsvareren bad om maksimalt tre år.

Robert Driessen er blevet dømt for at være en del af en større bande og for falskneri til kommercielt salg. Driessen har i otte år opholdt sig i Thailand, og derfor var han den sidste i banden, der blev arresteret.

For at sælge de falske skulpturer opfandt en medskyldig en historie om skulpturernes oprindelse. Et medlem af banden udgav sig for at være Greve af Waldstein og ven af Alberto Giacomettis bror, Diego.

Video: Kvinder fra Algier sprængte alle rammer

Han fortalte de godtroende og velhavende kunstelskere, at skulpturerne kom fra en hemmelig arving og for at overbevise de eventuelle købere om historien og skulpturens ægthed, vedlagde han også falske ægthedscertifikater.

Alberto Giacomettis skulpturer er nogle af de dyreste skulpturer i verden. Bronzefiguren ”Pegende mand” blev i maj måned solgt for 950 millioner kroner hos auktionshuset Christie's i New York - den dyrest solgte skulptur på auktion nogensinde.

Maleri af dansk-fransk impressionist slog rekorder

I Danmark er Giacometti vel nok mest kendt for skulturen ”Kvinde på kærre”, i folkemunde kaldet ”Maren å æ woun”, der står ved det gamle rådhus i Holstebro.

Skulpturen i Holstebro er blevet et symbol på byens progressive kulturpolitik, som den har været kendt for siden 60’erne, hvor ”Maren” blev erhvervet.

Dengang var det under store protester, da daværende borgmester Kaj K. Nielsen købte skulpturen for "vanvittige" 210.000 kroner.

Sådan er det ikke længere i dag, hvor "Maren" er ganske mange millioner værd. Præcis hvor meget hun er værd vides ikke med sikkerhed, men værdien af Giacomettis skulpturer er steget hastigt de seneste mange år.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV anbefaler
Annonce
Annonce
Kultur

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her