• Opdateret 01/04/2015 kl. 16:27

Kendt erhvervsmand går ind i krone-sag

Politianmeldelse af kro får nu en kendt vestjysk erhvervsmand til at skrive til dronningen om hjælp.

Artiklens øverste billede
Brugen af den lukkede krone er forbudt, men det får endnu ikke ejer af Grønhøj Kro, Gregers Laigård, til at fjerne kronen.

Efter et par rykkere fra Rigsarkivet er Grønhøj Kro, syd for Viborv, blevet politianmeldt for misbrug af den lukkede kongekrone. Det har nu fået erhvervsmand, pilot og maskinhandler Jens Toft, som bl.a. er medstifter af KZ Veteranflyklubben og Danmarks Flymuseum, til at skrive et brev til dronningen sammen med kroens ejer, Gregers Laigård. Jens Toft har flere gange haft besøg af Kongehuset på hans gård på Endelave, og han håber på, at der er nogen, der kan se fornuft i sagen.

For det handler ikke bare om symboler, men om et stykke kulturhistorie, der går tabt, hedder det fra Gregers Laigård.

"Vi har et problem, fordi man forsøger at slette dansk kulturarv. Vi er et lille land og et lille folk, og vi skal passe på vores ting og historie. Turisterne synes, det er en sjov historie, vi fortæller, når de kommer forbi," siger han.

Historien om de kongeligt privilegerede kroer gå helt tilbage til Erik Klippings tid. I 1283 besluttede han, at der skulle oprettes kongeveje og færgesteder, som kongerne benyttede, når de rejste rundt i landet. Senere, i 1396, besluttede Dronning Margrethe 1, at der højest måtte være 40 km mellem hver kro, for længere kunne heste ikke transportere folk rundt på en dag.

Grønhøj Kro.

Sådan blev de kongeligt privilegerede danske kroer til, og kroerne benyttede den lukkede kongekrone som symbol i deres markedsføring. Men da der i 1912 kom en lov om beværtning, som afskaffede det gamle privilegiesystem, blev det forbudt at markedsføre sig med kronen. Siden 1920’erne har staten grebet ind overfor retsstridig brug af den lukkede krone, som er et statskendetegn. Rigsarkivet overtog dette ansvarsområde i 1985 og har siden da haft en løbende sagsbehandling på området, men ikke før 2013, hvor indehaveren af Fanø Krogaard, Jan Færch, i et brev fra daværende heraldiske konsulent Nils Bartholdy blev pålagt at bringe brugen af kongekronen til ophør, er tidligere privilegerede kroer blevet bedt om at fjerne kronen.

Og det er skrankepaveri, mener Gregers Laigård.

"Vi har nok af andre ting, som vi skulle koncentrere os om i stedet for at fjerne et stykke dansk kulturarv. Bruger vi skatteydernes penge fornuftigt eller ej på det her? Det, synes jeg, er tankevækkende," siger han.

Grønhøj Kro opnåede sit kongelige privilegium i 1848 og har været i Laigård-slægtens eje siden 1864. Og det er ikke kun kro-driften, Grønhøj Kro er kendt for. Flere udstillinger og små museer er omfattet af kroen, blandt andet Morten Korch-museet og et museum til de såkaldte kartoffeltyskere der i 1756 slog sig ned ved Viborg og grundlagte Grønhøj landsby. Der er således meget historie bundet op på kroen, og Gregers Laigård mener, at det er denne historie, der kan gå til grunde, hvis Rigsarkivet får sin vilje.

"Det handler jo ikke om, at vi gør grin med nogen eller sådan noget. Vi ser op til kongehuset og vil bare gerne have, at historien fortsætter. Det er dansk tradition, der går tabt det her. Jeg synes, det er grotesk og komisk, at vi ikke må bruge det symbol," siger han.

Gregers Laigård har endnu ikke sendt brevet til Hendes Majestæt, men regner med at gøre det snart. Om ikke andet håber han, at hun vil synes, det kunne være sjovt at komme forbi og høre mere om kartoffeltyskerne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.