Krone-sagen rejses nu i Folketinget

Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti har stillet forslag om at kroerne får tilladelse til at bruge kronen.

På Hvidsten Kro skilter man med, at man er kongeligt privilegeret. Dette er i følge straffelovens paragraf 132 ikke tilladt, men det kan det blive efter nyt politisk initiativ.

"Folketinget pålægger regeringen at sikre, at de kongeligt privilegerede kroer fortsat skal kunne anvende den lukkede kongekrone i deres logo og på deres bygninger, brevpapir, hjemmesider m.v."

Således lyder det i et netop fremsat beslutningsforslag formuleret af kulturordførerne Axel Ahrendsen (DF), Michael Aastrup (V) og Lars Barfoed (KF).

Vedtages beslutningsforslaget af et flertal i Folketinget, da skal regeringen følge det. Og dermed er der fri bane for de tidligere privilegerede kroer til forsat at anvende den lukkede kongekrone. Men fremover fuldt legalt.

En krone - et symbol - der rent juridisk tilhører staten, men som mange kroer har anvendt i flere hundrede år uden problemer.

Dette på trods af, at der sandsynligvis aldrig er givet formel tilladelse til at bruge den lukkede krone på kroerne.

I begrundelsen for forslaget hedder det blandt andet:

"Kroerne, som er en vigtig del af Danmarks kulturarv, er stolte af deres historiske tilknytning til kongehuset, og mange har brugt kronen i deres logo i flere hundrede år. Det er en vigtig del af deres identitet og fortælling, og det er også vigtigt i turismeøjemed."

Derfor, mener forslagstillerne, bør det sikres, at de kongeligt privilegerede kroer fortsat på lovlig vis kan anvende den lukkede krone.

Med baggrund i tidligere udtalelser fra partiernes kulturordførere til Jyllands-Posten, tyder meget på, at der er politisk flertal for vedtagelse af det stillede beslutningsforslag.

Således siger Socialdemokratiets kulturudfører Troels Ravn, der tidligere har plæderet for, at kroerne skal have lov til at bruge den lukkede krone, til Jyllands-Posten:

"Jeg hilser det beslutningsforslag velkomment. For det betyder jo, at hele denne sag vil blive drøftet i Folketinget."

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.