Norsk tv-serie anklages for historiefusk
Usandheder og faktamanipulation er blandt af de anklager, der rettes mod en ny norsk tv-serie.
En kritik, der på mange måder ligner den, som vi var vidne til i Danmark, da Ole Bornedals '1864' rullede over skærmen, bliver nu rettet mod en ny tv-serie i Norge.
Det er aldrig sket og er en grov historieforfalskning
Serien, der hedder 'Kampen om tungtvannet', udspiller sig under Anden Verdenskrig i Norge, hvor nazisterne forsøger at udvikle atomvåben.
Præcis som '1864' har serien kostet mange millioner kroner at producere.
Allerede efter at andet afsnit blev vist på de norske tv-skærme, har serien fået kritik. Det skriver den norske avis Aftenposten på sin hjemmeside.
Den tidligere afdelingschef for Forsvarsmuseet i Norge Thor Brynhildsen retter en hård kritik af en bestemt episode i det andet afsnit.
Her bliver en gruppe allierede soldater henrettet, umiddelbart efter at deres fly er styrtet ned, på vej mod Norsk Hydros fabrik i Rjukan. På fabrikken produceres det såkaldte tunge vand, som nazisterne skal bruge til at fremstille en atombombe.
"Det er aldrig sket og er en grov historieforfalskning," siger han til Aftenposten og påpeger, at det ville have været en helt absurd måde at behandle fanger på, da de uden tvivl besad værdifulde informationer, som ville have været nyttige for tyskerne at få fat i.
Gruppen blev ganskevist henrettet, men dette skete først en eller flere dage senere.
Producenten af dramaserien, Jon M. Jacobsen, svarer igen på kritikken, og han er udmærket klar over, at scenen ikke er historisk korrekt.
"Vi er klar over, at henrettelserne ikke skete, som det blev vist. Men vi har aldrig sagt, at vi ville lave en dokumentarisk film om Rjukan-aktionen, men et drama," siger han til Aftenposten.
DR Kultur har været i kontakt med kulturredaktøren på Aftenposten, Sarah Sørheim, og hun fortæller, at serien opfattes meget forskelligt i Norge.
Hun fortæller, at det yngre publikum ser på serien som et underholdende drama, mens den ældre generation, der har haft krigen på tæt hold, ønsker, at serien skal være så virkelighedstro som muligt.
"Serien er populær i Norge og er en af de mest sete tv-serier. Samtidig er begivenheden, som tv-serien bygger på, en vigtig begivenhed for nordmændene, fordi den blandt andet rummer nogle af de største helte, vi har, som kæmpede mod den tyske overmagt," siger hun til DR.
I modsætning til '1864', så får ’Kampen om tungtvannet’ rosende anmeldelser med fra de norske anmeldere.
Det danske selskab Sebasto Film & TV, der også står bag DR-serien ’Bankerot’, har været med til at producere serien. Derudover er Søren Pilmark og Maibritt Saerens på rollelisten.
De første to afsnit havde hver mere end 1,2 millioner seere og kan ses gratis på NRK´s hjemmeside.