Historisk dansk brugs bliver museum
I 1984 måtte brugsforeningen i Brumleby på Østerbro i København - nu bliver den museum.
Den åbnede i 1868, men måtte på grund af skærpet konkurrence lukke i 1984.
Og nu genopstår den - som den tog sig ud omkring 1870.
Det handler om en af Danmarks første brugsforeninger, der blev indrettet i Brumleby-kvarteret på Østerbro i København.
To år inden blev Danmarks første brugsforening dannet i Thisted under navnet Thisted Kjøbstads Arbeiderforening.
Projektet, der udføres af Nationalmuseet og Brumleby Museum, indledes til næste år, og det enestående museum åbner for publikum ved udgangen af 2016, der er 150-året for starten på den danske brugsforeningsbevægelse.
Projektet er netop blevet tilført 4,9 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal, og i den anledning siger forsknings- og samlingschef Christian Sune Pedersen fra Nationalmuseet:
"Donationen gør det muligt at bevare Danmarks ældste eksisterende brugsforening, som samtidig ligger i en af landets vigtigste industrielle kulturmiljøer.
Brumleby er blandt andet med i Kulturministeriets Kulturkanon og er internationalt anerkendt som et førende industrielt mindesmærke med pendanter i både Tyskland og England.
Brumleby og brugsforeningen er simpelthen fortællingen om det, der går lidt forud for vores velfærdssamfund."
Brugsforeningen i Brumleby hed, da den åbnede, Østerbros Husholdningsforening.
Brumleby-kvarteret hed oprindeligt Lægeforeningens Boliger og blev grundlagt af en række læger og andre, hvis mål det var at bygge anstændige boliger til mindrebemidlede arbejdere. Og i det område passede brugsforeningen perfekt.
Lederen af restaureringsprojektet, Lykke Lafarque Pedersen, fortæller om Brumleby:
"Brumleby er faktisk Danmarks første sociale boligbyggeri. Brugsforeningen var udtryk for tidens tanker om at løfte i flok ud fra princippet om hjælp til selvhjælp. Og så er den forholdsvis uberørt, for dens bygninger blev bevidst udeladt ved den store istandsættelse af Brumleby i 1992."
Hun er i øjeblikket i fuld gang med at forske i Brumlebys kulturhistorie, og i den forbindelse har netop brugsforeningens arkiver været en uvurderlig hjælp.
Man regnede i årtier med, at arkiverne var gået tabt, men en dag dukkede de op på et loft og afleveret til Nationalmuseet:
"De fleste brugsforeningers arkiver blev kasseret i 1930’erne og 1940’erne, men Østerbros Husholdningsforenings arkiv var blevet i butikken.
Arkiverne giver en enestående mulighed for at se, hvordan hverdagslivet foldede sig ud blandt de mennesker, der boede i Brumleby.
Der er for eksempel dokumenter om, hvordan foreningen skulle drives, hvilke varer man skulle handle med, men også hvor man skulle skaffe et parti træsko fra, og hvem der skulle have konfirmationshjælp det år", siger Lykke Lafarque Pedersen, der tilføjer, at det er tanken, at det kommende museum også skal kunne bruges til aktuelle beboerarrangementer og lignende i Brumleby-kvarteret.