*

Kultur

Muslimer gør tykt grin med IS-terrorister

Grov humor får i mange muslimske lande frit løb i kampen mod IS. Se eksempler her.

Screendump fra comedy-video lavet af irakiske kurdere.

IS - terrorbevægelsen Islamisk Stat - er under heftigt angreb i det meste af verden for bevægelsens grusomheder.

Samtidig er IS et yndet mål for muslimske standup-komikeres sceneshows og comedy-shows på tv i den arabiske verden. Og det gælder også i Irak.

Og intet kan tilsyneladende standse de muslimske komikere, der for længst er havnet på terrorbevægelsens dødsliste.

En af de nyeste indslag er lavet af irakiske kurdere.

Den viser fem skuespillere klædt som IS-terrorister. Bag dem ses et stort IS-flag og de spiller på instrumenter formet som drabelige våben.

Og i løbet af deres sang høres sætninger som:

"Vi er ISIS. Vi malker geden - også selvom det er en han."

"Vi er hjernedøde uden noget i hovedet. Vi har skæg, er snavsede og nussede."

I andre comedy-indslag skildres de som hykleriske i forhold til islam og som idioter, der "lugter af lort".

Et andet meget populært indslag af lavet af palæstinensiske komikere og i dette skildres IS-terroristerne som de rene idioter.

Et helt nyt comedy-show, der ikke lægger fingrene imellem, har titlen "State of Myths" og havde premiere i Bagdad den 10. oktober.

At udstille IS på den måde er forbundet med overhængende livsfare og mange af komikerne er forlængst havnet på IS's dødslister og må leve under jorden.

Nabil Assaf, der er involveret i den libanesiske comedy-show "The Ktir Salbe Show", har blandt andet til den britiske avis The Daily Mail udtalt om grunden til, at der laves så meget satire vendt mod IS:

"Disse mennesker er ikke sande repræsentanter for islam. Dette er en måde at vise dem, at vi er imod dem. Men misforstå mig ikke. Alle vittigheder i hele verden vil ikke kunne stoppe IS. Og det kan ikke lindre den angst, der præger alle, der lever i konfliktzonen.

Men det det giver styrke til både dem, der laver de mange jokes og dem, der griner af dem. Og det gør det fordi, det giver dem styrke, at de på en eller anden måde taler IS imod."

Han slutter:

"For mennesker i Irak og Syrien som er fanget i denne frygtelige krig er disse øjeblikke af den befrielse, de opnår gennem comedy, en hårdt tiltrængt lettelse. Alene af den grund er disse komikere meget vigtige.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her