Stevns Klint og Vadehavet på fornem liste

Danmark har nu seks lokaliteter på UNESCOs liste over verdensarv.

Artiklens øverste billede
Stevn Klint er unik.

Så er Stevns Klint - der betegnes som en geologisk lokalitet i verdensklasse og Vadehavet, som det femte og sjette sted i Danmark kommet med på UNESCOs liste over verdensarv.

Kongegravene i Jelling kom som det første sted med for over 20 år siden, og senere er også Roskilde Domkirke, Kronborg og isfjorden ved Ilulissat kommet med.

Intensivt forarbejde

At Stevns Klint nu er kommet med, er resultatet af flere års intensivt arbejde med at gøre opmærksom på den unikke natur omkring Stevns klint.

I en udtalelse omkring den officielle optagelse af Stevns Klint siger en stolt borgmester blandt andet:

”Vi er ovenud tilfredse. Successen er et resultat af mange mennesker og instansers utrættelige arbejde for en fælles sag. Det er kun lykkedes, fordi vi har stået sammen, og ikke mindst har det lokale engagement fra borgerne langs klinten været afgørende.

Nu glæder vi os til at vise vores nykårede verdensarv frem for en masse mennesker i respekt for områder, som UNESCO anbefaler.”

Stevns Klint er nu officielt verdensarv optaget på UNESCOs liste.

Stor opbakning

Både kommunen, Østsjællands Museum og Københavns Universitet har med kraftig opbakning af Stevnsboerne i flere år arbejdet målrettet på at få klinten på kortet over verdensarv.

Også kulturminister Marianne Jelved er begejstret for UNESCOs beslutning og siger blandt andet:

"Jeg er stolt over, at UNESCOs verdensarvskomite har anerkendt Stevns Klints helt unikke værdi. Og ikke mindst over, at Danmark dermed endnu en gang har bidraget til den fælles verdensarv og på den måde er med til at binde bånd på tværs af landegrænserne.”

Vadehavet er også optaget på UNESCOS liste over verdensarv.

Stort potentiale

Bestyrelsesformand for Nationalpark Vadehavet Bent Poulsen ser et stort potentiale i optagelsen på listen:

”Da vi i 2012 præsenterede vores nationalparkplan skete det under overskriften Nationalpark Vadehavet – Danmarks internationale nationalpark. Det har vi nu fået UNESCOs klare bekræftelse på, og vi glæder os meget over den fornemme titel.

Det forpligter, og vi vil sammen med vores mange partnere arbejde ihærdigt på at beskytte og udvikle de enestående naturværdier og samtidig gøre Vadehavet til en del af den fælles arv, som bare skal opleves.”

I 2009 blev de tyske og hollandske områder af Vadehavet optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Nu føjes den danske del til, hvilket giver mulighed for større samhørighed med nationalparkerne syd for grænsen, og Vadehavet kan optræde som ét samlet område på listen.

Glade borgmestre

Nationalpark Vadehavet blev i 2010 etableret på baggrund af et tværkommunalt samarbejde mellem Varde, Fanø, Esbjerg og Tønder kommuner.

De fire borgmestre er begejstrede for udnævnelsen, og således siger Fanøs borgmester Erik Nørreby blandt andet:

"Vi ved, at mange turister bruger verdensarvslisten som pejlemærke for, hvor deres næste rejse skal gå hen, og derfor forventer vi da også at se en stigning i antallet af besøgende, som går direkte efter at opleve Vadehavet og de unikke naturoplevelser, som området tilbyder.”

Offentliggjort i Doha

Beslutningen om, at Stevns Klint og Vadehavet er kommet på verdensarvlisten blev offentliggjort efter et møde i Doha i Qatar, og den blev mødt med både klapsalver og lykønskninger til den danske delegation.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.