Engelsk blogger: Danmark er faktisk cool

Manden bag verdens hotteste grandprix-blog forklarer, hvorfor Herning ikke går som grand prix-by.

Mange danskere glemmer, at Eurovision Song Contest 2014 er et internationalt arrangement med mange udenlandske gæster, som opholder sig længe i værtslandet og værtsbyen.

Mindre byer har slet ikke den slags faciliteter og kulturtilbud, og derfor ville det ikke gå med Messe Center Herning og Herning som værter for det internationale melodi grand prix.

Eller for den sags skyld i Horsens, siger William Lee Adams, redaktør på verdens mest indflydelsesrige grandprix-blog Wiwibloggs.com

Hård kampagne mod Herning

Wiwibloggs.com ledes fra London af den amerikanske journalist William Lee Adams (i midten).

Bloggen har i måneder kørt en intens kampagne mod ikke mindst Herning som værtsby. Derfor åndede man lettet op på redaktionen, da Danmarks Radio i går placerede Eurovision Song Contest 2014 på Refshaleøen i B&W's gamle fabrikshaller.

"Vi har absolut ikke noget imod folk i Herning, men hotelkapaciteten i byen er så lille, at man måtte forudse, at alle hotelværelser i Herning og omegn ville blive optaget af deltagerne og deres mandskab," siger William Lee Adams.

"Vi kunne ikke rigtig se, hvor tilskuerne egentlig skulle bo, bortset fra Aarhus-området, og at køre en time frem og tilbage hver dag til Herning er for meget. Så derfor duede Herning ikke," siger den amerikanskfødte tidligere Time-journalist.

I Herning i to uger?

Han minder om, at grand prix'et ikke kun handler om de to semfinaler og finalen.

"Der kommer  publikum fra hele verden, måske flere tusinde, og de bliver gerne i op til to uger. Og så duer Herning bare ikke, for der sker ikke rigtig noget i Herning ud over grand prix'et," siger bloggeren fra sit hjem i London.

Han roser Horsens, der havde satset på et fængsels-tema bygget op omkring det gamle Horsens Statsfængsel, men stillet over for projektet på Refshaleøen havde det ikke en chance, mener han.

Unikt projekt fra DR

"Det er et helt unikt projekt, som kommer til at give genlyd. At placere Eurovision Song Contest i en nedlagt og forladt fabriksbygning er originalt, og det kan blive et virkelig godt grand prix, som man husker. Ikke mindst er ideen at placere grand prix'et på sin egen ø meget anderledes og ikke rigtig set før," siger grandprix-eksperten.

Han råder generelt Danmarks Radio til at holde fast i en dansk stikl og sine egne ideer. For her skræmmer sporene fra de senere år lidt, siger han.

"De skal lade være med at prøve at kopiere Malmø. Det var den fejl, man begik i Baku i 2012, fordi alt her lignede Düsseldorf i 2011, fordi den samme tyske producer også lavede Baku-showet. Med det resultat, at det kom til at blive meget kedeligt – vi havde set det hele før," siger William Lee Adams, som allerede sporer de første tegn på idé-kopiering.

Ikke en kopi af Malmø

"Jeg har allerede hørt DR’s producer sige, at man vil fokusere på kunstnerne i de sædvanlige små postkort-videoindslag, og det var nøjagtig  hvad man gjorde i Malmø. Jeg hørte ham også sige, at det skulle være mere følelsesfyldt, og det var også det, man sagde i Malmø. Så man gentager det, som svenskerne sagde, hvor danskerne burde gå deres egne veje."

For Danmark kan så absolut godt klare sig på egne ideer, siger den engelsk-amerikanske blogger, som peger på det danske melodi grand prix - "fantastisk på sin egen måde," lyder bedømmelsen.

Sofie Gråbøl og tv-krimiserien "Forbrydelsen" har været med til at give Danmark og danskere et gennembrud i udlandet, mener engelsk blogger.

I det hele taget har Danmark, danskerne og dansk kultur fået noget af et gennembrud i Storbritannien i de seneste fem år, forklarer han. Især fordi danske tv-dramaer som "Forbrydelsen" (The Killing)" og "Borgen" har lagt millioner af britiske tv-seere ned og givet Danmark et "cool image hos os i Storbritannien".

Vi kender ikke danskerne

"Vi har nok hele tiden opfattet Danmark som meget perfekt, nåja måske ikke helt perfekt, men i hvertfald meget lige og meget fredeligt, ikke mindst i sammenligning med Storbritannien. Og at se denne mørke, dystre og mystiske side af Danmark har været meget mærkeligt, men også vældigt interessant," siger den fascinerede blogger, som glæder sig til at tjekke, om danskerne er som på tv.

"Folk joker altid med, at man aldrig kan se på skuespillerne i danske tv-serier, hvem der er morderen, fordi man ikke ved, om de er mærkelige eller bare almindeligt danske. Vi ved ikke, hvem forbryderen er, fordi vi ganske enkelt ikke ved, hvordan danskerne er," afslører Wiilliam Lee Adams, som er på plads på Refshaleøen til maj næste år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.