Danmark har færrest sortseere i Europa

En undersøgelse, som den britiske mediekoncern BBC står bag, viser, at Danmark er det land i Europa med færrest sortseere. Selv om 5 procent af de danske husstande er sortseere, ser det alligevel ikke så sort ud.

En undersøgelse, som den britiske medievirksomhed BBC har foretaget, viser, at der sammenlignet med resten af Europa er færrest gratister i Danmark, der tænder for radioen og ser fjernsyn.

I håndfaste tal er der 140.000 husstande i Danmark, som ikke betaler licens. I Sverige og Norge er antallet næsten dobbelt så stort, mens Italien topper undersøgelsen. Der findes sortseere i næsten hver fjerde italienske husstand, viser den britiske undersøgelse.

Forståelse for licensen

Kontorchef Marianne Mølsted-Møller, DR Licens, mener, at det i jagten på sortseere er en klar fordel for Danmarks Radio, at den danske befolkning er cpr-registreret og dermed let at kontrollere.

»Samtidig er der i visse af de andre lande en lille del af befolkningen, som har så få midler, at de ikke har råd til at betale licensen, og sådan er det trods alt ikke i Danmark,« mener Marianne Mølsted-Møller.

Hun lægger vægt på, at DR med mange meget målrettede kampagner får mange sortseere til at betale licensen, før de bliver afsløret. I forbindelse med den seneste kampagne meldte 75.000 personer sig.

»Vi arbejder videre og prøver at skabe forståelse for licensen. Der er hele tiden unge, der flytter hjemmefra, og derfor er det blandt andet her, vi vil have vores fokus,« oplyser kampagneleder i DR Licens, Charlotte Broman.

Lave omkostninger

I 2005 vil en generel licenskampagne vise sig i radio og på tv. DR vil også gentage proceduren med at sammenligne oplysninger fra kommunale registre med licensoplysninger. På den måde kan DR finde ud af, om pensionister, som har bedt om at få nedsat deres licens, også er berettigede til det.

For at kunne betale mindre i licens som pensionist, skal man have en såkaldt tilskudsprocent på 100 hos kommunen.

Selv om DR bruger tid og penge på at finde sortseere, viser undersøgelsen fra BBC, at omkostningerne til indsatsen ligger forholdsvis lavere end i andre europæiske lande.

Debat sat i perspektiv

DR's omkostninger ved licensopkrævning ligger på halvanden procent af det opkrævede licensbeløb. En husstandslicens for et farve-tv koster pr. halvår godt 1.000 kr.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at DR's licensopkrævning af og til har skabt debat, men jeg kan kun være tilfreds med, at den debat bliver sat i perspektiv,« siger konstitueret generaldirektør i DR Lars Vesterløkke.

peter.schollert@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.