I Dr. Triers laboratorium

Lars von Triers Europa-trilogi er på gaden i en luksuriøs dvd-boks, der bugner af ekstramateriale og øjenåbnende dokumentationer.

Nu om dage handler det meget om Trier og hans kvindelige starletter, men der var engang, hvor instruktøren opfattede skuespillere som et nødvendigt onde (eller kvæg, som salig Alfred Hitchcock har udtrykt det).

Triers tre første film - "Forbrydelsens element" (1984), "Epidemic" (1987) og "Europa" (1991) - var dog andet end rent tekniske raffinementer, hvilket man kan forvisse sig om ved at investere i den fornemme digipack, som Electric Parc netop har sendt på gaden. Filmene står distancen (nyrestaurerede i digital 16:9 anamorfisk mastering, som det hedder i fagsproget), og med den biografaktuelle "Manderlay" in mente er det interessant at konstatere, hvor vedholdende idealisterne må undgælde i Triers film.

Nu om dage bekender instruktøren sig til en knapt så kontrolleret og perfektionistisk arbejdsvis, men nogle af temaerne er tilsyneladende kommet for at blive. Eller også Trier bare blive ved med at drille skolelærerne iblandt os - som han røber i et 45 minutter langt interview med Weekendavisens Bo Green Jensen, der er med i boksens ekstramateriale.

Hypnotisk feberdrøm

I de tre første film - med E'et som fast begyndelsesbogstav - er hypnose et genkommende tema. Ja, "Forbrydelsens element" er nærmest én lang, hypnotisk feberdrøm om politimanden Fisher, der i trance forsøger at opklare en serie bestialske barnemord ved at sætte sig i forbryderens sted. Helt efter bogen viser det sig, at han har mere til fælles med misdæderen, end godt er.

Selv om instruktøren påstår, at han var en af de få, der betragtede "Forbrydelsens element" som en krimi, fornægter filmens noir-rødder sig ikke. Kan man huske filmens famøse Lotto-mord, vil man vide, at der også var tale om noget så uhørt som en dansk seriemorderfilm.

Plottet byder ikke på revolutionerende nyt inden for sin genre, men benyttes som afsæt for en stilistisk tour-de-force svøbt i germansk forfaldsromantik. Stednavnene er alle tyske, og stemningen i de dystre, regnfulde og orange-tintede billeder er mere end ildevarslende - Götterdämmerung venter lige om hjørnet.

Smittebærende helbreder

Instruktøren tæller heller ikke de lyse timer i "Epidemic", der i mangt og meget foregriber tv-serien "Riget", som blev Triers folkelige gennembrud. Rigshospitalet er en af filmens locations, og Triers fascination af sygdom, hypnose og fortidens synder burde også kalde på et genkendelsens nik.

"Epidemic" var resultatet af et væddemål med Det Danske Filminstituts daværende filmkonsulent Claes Kastholm Hansen og instruktøren, der påstod, at han kunne indspille en film for blot én million kroner. Filmkonsulenten spiller også med i filmen, der starter med, at Lars von Trier og hans medforfatter Niels Vørsel skal aflevere manuskriptet til filmen "Kommissæren og luderen", da de opdager, at disketten - og halvandet års arbejde - er blevet slettet.

I stedet kaster de sig over epidemier og skriver i løbet af fem dage "Epidemic", der vises som en film i filmen. Også her spiller instruktøren med (under dæknavnet Dr. Mesmer) i en historie om en smitte, der bæres af den, som helbreder.

Til sidst breder pesten sig også over i filmens nutidige rammehistorie - til kritikkens generelle mishag dengang filmen fik premiere. I vore dage er publikum imidlertid så tilvænnet verfremdungseffekter ("Dogville" og "Manderlay" svælger i dem) og meta-lag, at de formodentlig ikke vil lade sig provokere af Triers manerer.

Tyske ruinlandskaber

Dommedagstrompeterne trutter lystigt videre i "Europa", hvor en sovevognskonduktørs rejse gennem efterkrigstidens tyske ruinlandskaber bringer ham i faretruende nærkontakt med nazistiske varulve, som er gået under jorden, men ikke har lagt våbnene.

Bagprojektioner, dobbelteksponeringer og alskens optiske tricks tegner billedsiden, der i sig selv er hele filmen værd. Og så bør vi ikke glemme den hypnotiske nedtælling, som indleder filmen.

»Når jeg siger 10, er du i Europa,« forkynder Max von Sydows stemme, der nok skal få en og anden til at falde i hypnose foran skærmen.

Der er løbet en del vand i stranden siden Triers livtag med den europæiske identitet. Nu om dage er det de amerikanske billeder, det gælder, og det tunge produktionsapparat er for længst blevet afsværget til fordel for lettere og mere improvisationsvenlige videokameraer.

Kræs for kendere

I bagklogskabens klare lys hænger det samlede værk dog forbavsende godt sammen, og hører man til de alt for få, der til dato har nydt "Manderlay", vil man finde fornøjelse i at studere slægtskabet mellem den unge og den efterhånden midaldrende instruktørs film.

Og så er boksen virkelig kræs for kendere. Udover de originale film, trailere og standardmateriale i form af kommentarspor og bag kameraet-optagelser indeholder "Europa"-trilogien en hel disc med mere end fire timers ekstramateriale.

Ikke alene er Trier og en række af hans medsammensvorne interviewet i den aktuelle anledning, men der er også gravet dybt i arkiverne og indhentet tilladelser til at bringe en række danske og udenlandske dokumentarprogrammer om fænomenet Trier og hans til tider helt fænomenale film.

Blandt de mere kuriøse indslag finder man bl.a. en hjemmevideo fra det hotel, hvor filmholdet opholdt sig under indspilningen af "Europa" - med fækalier som det vigtigste omdrejningspunkt. Og så kommer vi bag kulissen i filmbyen i Avedøre, hvor Peter Aalbæk viser rundt og lader sig forevige i adamskostume i både sauna og pøl.

  • "Europa"-trilogien forhandles af velassorterede dvd-butikker og sælges til den beskedne pris af 299 kr.
  • Som ekstra bonus - til de mere velhavende samlere - er der specialbygget 10 kopier i træ af Zentropa-sovevognen fra "Europa", hvori dvd-boksen er pakket sammen med genoptrykte plakater og stills fra de tre film, plus en pressebooklet til "Epidemic" og Stig Björkmans interviewbog "Trier om von Trier" - alt sammen signeret af Lars von Trier selv. De fem af disse eksklusive tog sælges i Danmark til højestbydende via en auktion på www.lauritz.com, der starter d. 8. juli.
Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen