Krøyer-maleri forsvundet

Under byggerod på Skagens Museum forsvandt i 1998 et forarbejde til et af P.S. Krøyers hovedværker. Først to år senere kontaktede museet politiet i en hidtil ukendt sag

Et P.S. Krøyer-maleri, "Bordet Dækkes" malet i 1887, er i al hemmelighed gået tabt på Skagens Museum. Billedet er yderst interessant, da det er et skitseforarbejde til hovedværket, "Hip, Hip, Hurra! Kunstnerfest på Skagen", men tilhører ikke i sig selv Krøyers vigtigste.

Det forsvundne værk viser en kvinde, der har lagt en hvid dug på et havebord. Der er næsten intet lys på billedet, kun få stråler, der flimrer gennem løvet og ned på bordet. Maleriet måler 30,3 x 44,7 cm.

Svend Erik Olsen, Auktionshuset Ellekilde, har tidligere opnået hammerslag på to P.S. Krøyer-malerier til henholdsvis 7,7 og 6,5 mio. kr. Han vurderer, at "Bordet Dækkes" kan sælges for op mod 500.000 kr. Betydeligt mere end de 385 kr., man skal slippe for et lærredstryk af billedet i museets butik.

Krøyer-billedet forsvandt tilbage i maj 1998, men først over to år senere, i september 2000, modtog kriminalpolitiet i Frederikshavn en anmeldelse fra Skagens Museum. Den beslutning traf museumsdirektør Anette Johansen, der i 1999 overtog ledelsen af museet fra Claus Olsen.

Politiet i Frederikshavn har ingen spor at arbejde efter, og det har ikke øget sandsynligheden for at finde billedet, at anmeldelsen kom så sent.

»Det er helt klart, at det er bedst for efterforskningen at få besked så hurtigt som muligt,« konstaterer kriminalinspektør Jørgen Hansen, der ikke ønsker at udtale sig om sagen, da museet i forbindelse med anmeldelsen frabad sig presseomtale.

Udlånt

"Bordet Dækkes" havde været udlånt, og Skagens Museum var under ombygning, da man pludselig opdagede, at det var væk. I stedet for straks at melde det savnet, håbede ledelsen, at billedet ville dukke op efterhånden som roderiet aftog.

Det gjorde det bare aldrig.

Tidligere museumsdirektør Claus Olsen beklager i dag episoden.

»Ting, der ikke må ske, sker desværre,« siger han.

»Vi vidste ikke præcis, hvor billedet var eller skulle være, og da vi ikke i første omgang kunne finde det, fordi vi var underbemandede, ville vi ikke melde det savnet. Sikkerheden var ikke optimal dengang, og jeg frygtede, at budskabet via pressen eller Kosterbladet ville blive opfattet som en invitation til tyve,« siger Claus Olsen.

Han afviser, at han har udvist ligegyldighed over for P.S. Krøyers værker.

»Tværtimod gjorde jeg meget for sikkerheden deroppe, men ofte får man først ændret noget, når det er for sent,« siger Claus Olsen, der formoder, at billedet er stjålet fra magasinet i museets åbningstid.

Nuværende direktør Anette Johansen understreger, at museet siden har fået installeret et nyt alarmsystem, der følger alle anbefalinger fra Kulturministeriets Sikringsgruppe, som har udarbejdet en særlig rapport for museet. En tilsvarende episode bør ikke kunne opstå.

Direktøren betegner det som noget »møg«, at maleriet er væk, »da alle Krøyer-værker er vigtige«. Omvendt siger hun, at "Bordet Dækkes" er et af Krøyers mindre betydningsfulde malerier.

»Jeg forstår ikke, at kunsthandleren tror, at han vil kunne sælge det for de penge,« siger Anette Johansen.

»Jeg forstår heller ikke, hvorfor en fire år gammel sag nu skal frem. Hvis det havde været en anden maler, ville man ikke gide at skrive om det. I øvrigt tror jeg, at alle museer mister genstande ind i mellem.«

michael.enggaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen