Annonce
Kultur

83-årig genfandt sin familie på maleri

Et gammelt fotoalbum købt på loppemarked rummede fantastisk historie, der nu er foldet helt ud.

"Jeg fortalte fru Manjock, at hun mindede mig om min mor, og hun svarede: "Jeg er din mor."

Fortæller Manchester-kunstneren David Gledhill til Jyllands-Posten.

Det handler om et ganske særligt og meget bevægende møde med en 83-årig kvinde, som han - uden at ane hvem hun var - da havde beskæftiget sig indgående med i omkring fire år.

En kvinde hvis ansigt han kendte i alle detaljer.

Med det i en meget yngre udgave.

Måske er det bedst, bare at lade som om hun stadig lever og har det godt
David Gledhill - kunstner

Mødet med den 83-årige Renate Manjock er den foreløbige kulmination på en fantastisk historie, der tog sin begyndelse en sommerdag tilbage i 2006.

Da var David Gledhill på besøg i Frankfurt og fik foræret et gammelt familiealbum, der af en ven var købt på et loppemarked i den indre by.

En historie, der kom til at forme sig som en lang fascinerende rejse i tid, kreativitet og historie for kunstneren.

Og en rejse, der i følge Gledhill slet ikke er slut endnu.

Vidste stort set intet

Det eneste David Gledhill som udgangspunkt vidste om albummet var, at det var fra 1957 og at det viser lægen Wilhelm Munscheid og hans familie, som boede i den lille by Teutschenthal i det tidligere Østtyskland.

Af albummet fremgår det, at det er en gave til datteren Renate på dennes 5-års bryllupsdag.

Det nyeste foto i albummet er fra 1962.

David Gledhill foran et af sine værker. PR-foto: Ian Youngs/BBC News

Tilbage i Manchester anbragte han albummet i en reol, men to år senere fandt han det frem og begyndte at male billeder efter fotografierne.

"Jeg ville give et indtryk af familielivet i DDR. Dette som et alternativ til, hvad vi normalt ser. I England hørte vi aldrig om livet i DDR før murens fald - og siden har vi hørt mest om for eksempel Stasi", siger David Gledhill til Jyllands-Posten.

Han har til dato malet 30 billeder på baggrund af de 59 fotografier i albummet og disse er siden udstillet flere gange ligesom han har solgt flere.

Undervejs voksede hans fascination af familien - og en brændende lyst til at vide meget mere om den voksede dag for dag.

Detalje fra maleriet 'Das Gluckliche Paar auf Fahrt', der viser far og datter. Foto: David Gledhil

Flere henvendelser til de lokale myndigheder i området, der ligger omkring 190 kilometer sydvest for Berlin, endte resultatløse.

Men så fik han hjælp fra en ganske uventet kant.

I Manchester bor han dør om dør med en mand, der stammer fra Tyskland og da han viste ham albummet, meddelte han, at han kendte Teutschenthal. Og hvad bedre var: Han kendte også lægens hus og den familie, der nu bor der.

Datter stadig i live

Via ham kontaktede Gledhill familien i den lille landsby. Ingen vidste noget om, hvad der var blevet af familien Munscheid, men man mente dog at en datter, der blev gift med en Martin Manjock, nu boede på et plejehjem i nærheden af Frankfurt.

I forvejen havde kunstneren via nettet fundet frem til flere med navnet Munscheid og Manjock, og med de nye oplysninger fik han indkredset datteren Renate, der ganske rigtigt boede på oplyste plejehjem.

Efter - ud fra samlingen af sort/hvid-fotografier - at have udviklet et væld af teorier om lægefamilien og dens skæbne, brændte David Gledhill for at møde Renate og få den rigtige historie. Han fik kontakt til hende på plejehjemmet og hun sagde ja til at mødes med ham.

David Gledhill mødte Renate Manjock på et plejehjem i nærheden af Frankfurt.

Bevæbnet med et filmkamera, et par af sine malerier af hende og fotoalbummet drog Manchester-kunstneren til Tyskland i vinter for at møde sin model, der aldrig modtog albummet fra sin far, og derfor ikke kan løse gåden om, hvorfor det havnede på et loppemarked i Frankfurt.

Han agtede at filme mødet med den gamle kvinde og det var hun helt med på.

Var meget nervøs

Om det meget bevægende møde med den 83-årige Renate Manjock fortæller han til Jyllands-Posten:

"Jeg var meget nervøs. Jeg taler ikke meget tysk og jeg ville ikke trænge ind i hendes privatliv, der hvor hun nu var i livet, ved at stille hende en masse spørgsmål, som måske ville bringe hende ud af fatning. Desuden vidste jeg, at jeg kun havde denne ene chance, og jeg var ikke specielt fortrolig med kameraet."

Hjælp af en ven

Under besøget på plejehjemmet fik han hjælp og støtte af en af hendes venner, Peter Geeringer, der også boede på plejehjemmet. Han talte lidt bedre engelsk end hun, der tydeligt slappede af, så længe vennen var til stede.

"Så snart fru Manjock åbnede sin dør følte jeg mig totalt hjemme", husker David Gledhill. "Hun var meget morsom, charmerende og imødekommende. Som hun selv sagde, så var hun meget udadvendt, og jeg genkendte straks den unge kvinde, som jeg havde malet fra fotografierne, hvor hun altid fremstod smilende.

Følelsesladet gensyn

Filmen skildrer blandt andet Renate Manjoks reaktioner, mens hun genser sin familie i albummet, som hun aldrig modtog som ellers planlagt i anledning af sin 5 års bryllupsdag.

Hun havde inden besøget købt kager og havde lavet kaffe og i løbet af tre timer fortalte hun som den sidste overlevende historien om familien Munscheid og dens skæbne.

Familien samlet i haven. I forgrunden ses det ødelagte svimmingpool. Foto: David Gledhill

Det blev en ofte dramatisk historie om livet i et område, der først måtte leve med nazi-regimet og siden det tilsvarende sovjetiske. Og det blev til historien om en kvinde, for hvem det lykkedes at slippe ud af DDR og siden - sammen med sin mand, der var vesttysker - at bosætte sig i Frankfurt, hvor de levede et godt liv sammen uden at få børn.

Men også en historie om en familie, der blev stiftet i velstand, mens som siden blev frarøvet stort set alt. Først af nazisterne og siden af kommunisterne.

Mødet mellem David Gledhill og hans model varede indtil mørket faldt på.

En del af hans egen historie

"Eftermiddagen gik meget hurtig og der var så mange forberedte spørgsmål, som jeg ikke fik stillet. Men på den anden side, så var hun en glimrende engageret fortæller med en god hukommelse og jeg nænnede ikke at afbryde hende", fortæller David Gledhill til Jyllands-Posten, og han fortsætter:

"Jeg oplever i dag, at huset i Teutscenthal og Munscheid-familien i høj grad er en del af min egen livshistorie. Jeg fortalte fru Manjock, at hun mindede mig om min mor og hun svarede: "Jeg er din mor."

En bog på vej

Kunstneren fortæller, at han nu er i kontakt med et forlag i London, der er interesseret i at udgive en bog om projektet. Der er flere udstillinger på vej og Gledhill har planer om at lave flere billeder på baggrund af fotografierne i albummet.

Renate sammen med sin mand Martin Manjock i haven. Foto: David Gledhill

Filmen han lavede er vist ved flere lejligheder og vil blive en fast bestanddel ved kommende udstillinger.

Renate Manjocks skæbne?

Der er en ting, der piner David Gledhill: Han ved ikke, hvad der siden er blevet af Renate Manjock.

Nogle få dage efter han forlod Frankfurt blev den 83-årige kvinde meget syg og indlagt på hospitalet.

I nogle måneder hørte han fra hendes ven på plejehjemmet Peter Geeringer og jævnligt fra hendes nevø, men også denne kontakt stoppede brat.

Han ved derfor ikke om hun stadig lever og han har ikke helt gjort op med sig selv, om han ønsker at vide det:

"Måske er det bedst, bare at lade som om hun stadig lever og har det godt", slutter en lidt filosofisk David Gledhill.

SE VIDEO: Gledhills uforkortede video fra mødet  (19:27 min)

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

»Man ved aldrig, hvornår man ender i fængsel«

Den 29-årige Nadya Tolokonnikova var det første Pussy Riot-medlem, der blev fængslet for sin Putin-kritiske optræden. I den forgangne uge har hun optrådt i internationale medier som talsperson for det feministiske punkkollektiv, som senest stjal dagsordenen under VM-finalen i fodbold i Moskva.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her