Børnekunst fra den glemte by

En enestående kulturskat i form af 220 børnetegninger vises i Odense Rådhushal, arrangeret af Det Grønlandske Hus i Odense, fra mandag til 22. marts.

Tegningerne, skabt fra 1965 til 1972, er et vidnesbyrd om den glemte kulmineby Qullissat ("De vordende Lamper"), som for 30 år siden blev forladt på den grønlanske vestkyst. De farvestrålende tegninger fortæller bredt om livet i byen med omkring 1200 indbyggere fordelt på 200 husstande før lukningen og de efterfølgende forflyttelser. Den urentable kulminedrift var årsag til det dramatiske og følelsesladede stop. Ilulissat/Jakobshavn modtog hovedparten af den flyttede befolkning, hvoraf mange havde vanskeligt ved at omstille sig under de nye vilkår.

Udstillingen skal videre til de grønlandske huse herhjemme og fra 1. januar til Ilulissat/Jakobshavn.

»Tegningerne, der er af høj kunstnerisk kvalitet, udgør tillige en historisk guldgrube. Jeg vil foreslå, at der tages initiativ til at indsamle personlige beretninger om livet i den nedlagte by Qullissat med henblik på en bogudgivelse,« siger Finn Pedersen, kultur- og informationsmedarbejder i Det Grønlandske Hus i Odense.

Sagn og myter

Han står bag udstillingen, der hviler på lærer Lars Danquarts samling af børnetegninger fra den glemte by. Han var formningslærer ved skolen i Qullissat og i dag skoleinspektør på Ærø.

»Vi brugte elevernes dagligdag som inspiration. Naturen var en væsentlig del. Derfor gik vi ofte ud, hvor motiverne fandtes. Vi søgte inspriation og oplevelser i de gamle grønlandske sagn og myter, der er følelses- og meningsfyldte fortællinger,« fastslår Lars Danquart.

De værdifulde tegninger har fulgt ham og hans kone gennem flere flytninger og bliver nu tilgængelig for et større publikum.

Udstillingen, der åbnes af Odenses borgmester Anker Boye, er sponseret af flere kommuner og foreninger.

larsole.knippel.@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen