TvDanmark atter uartig

TvDanmark har atter bevæget sig ind i reklamegråzonen, idet kanalen siden 4. marts hver aften har afbrudt en spillefilm for at sende bl.a. reklamer.

Uartige TvDanmark har igen bevæget sig ud i radio- og TV-lovgivningens gråzone. Stationen har fra 4. marts i år hver aften afbrudt en spillefilm med først nyheder og senere et underholdningsprogram og placeret reklamer mellem udsendelserne.

I går begyndte eksempelvis "Politiskolen 4" kl. 18.20 på TvDanmark 2. Den blev afbrudt af "Nyheder" kl. 19.10, og kl. 19.13 begyndte "Comedy Zonen". 19.20 fortsatte filmen.

Men er det lovligt at flække en helt almindelig spillefilm i to programmer?

»Som udgangspunkt er svaret nej, men vi giver et endeligt autoritativt svar 19. marts,« siger Mogens Koktvedgaard, formand for Radio- og TV-nævnet.

Han modtog i februar et brev fra TvDanmark, hvori stationsledelsen orienterede om planerne og bad om svar på, om det ville blive opfattet som en lovovertrædelse.

»Et nævn kan ikke give svar med så kort varsel. Alligevel er TvDanmark begyndt at afbryde med reklamer. Jeg vil ikke udelukke, at himlen falder ned over dem. Der kan blive tale om bødestraf, og de skal ikke tro, det virker formildende, at de havde spurgt først,« siger Koktvedgaard.

Efter reglerne

TvDanmarks direktør Jesper Sehested Lund mener, at han opererer efter reglerne. Han henviser til, at loven ikke klart definerer, hvad "et program" er. Tværtimod mener han, at det er TV-stationens redaktionelle leder, der definerer dette. Og han mener altså, at en film sagtens kan udgøre to programmer.

Jesper Sehested Lund henviser til forhenværende kulturminister Elsebeth Gerner Nielsens (R) svar fra juli 2000, da Folketingets Kulturudvalg spurgte til TV 2's opdeling af Tour de France i korte programmer:

»Udgangspunktet er, at det er en TV-stations ansvarlige leder, der står for programlægningen og dermed også for hvilke udsendelser, der skal indgå i TV-programmet. Af programoversigterne vil det fremgå, hvilke udsendelser, der udsendes, og disse må som bekendt ikke afbrydes af reklameblokke,« sagde Elsebeth Gerner Nielsen.

Film ikke ét program

Ministerens fortolkning frikendte TV 2 og såmænd også TvDanmark 2 i forbindelse med Big Brother-programmerne, hvis opdeling i april 2001 blev behandlet i Radio- og TV-nævnet. Nævnet udtalte:

»Radio- og TV-nævnet må selvsagt lægge denne fortolkning til grund for sin administration af reglerne og har således intet grundlag for at kritisere TvDanmark 2 i denne henseende. Lovens krav om at reklamer skal placeres i blokke mellem udsendelserne bliver imidlertid noget indholdsløst, dersom udsendelserne kan opdeles i ganske små elementer, og Nævnet agter derfor at anmode ministeren om at overveje en ændring af retsgrundlaget.«

Dette er ikke sket.

Men helt ærligt Jesper Sehested Lund, er det ikke åbenlyst, at en spillefilm er ét program?

»Under henvisning til ministerens svar fra 2000 i TV 2-sagen - nej.«

michael.enggaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.