Othello opsat som ren lagkagekomik

Shakespeares udødelige klassiker "Othello" er lavet i mange versioner. Som film, som opera, som eksperimenterende moderne teater, som traditionel tragedie...

Men som farce? Som en gedigen omgang lagkagekomik?

Aldrig.

Ikke før drengene fra "The Loyal Shakespeare Company" fik fingre i teksten og gik i gang med at lave deres helt egen "rablende sindssyge" udgave af historien.

"Othello" er stadig fortællingen om den mauriske soldat Othello, der forelsker sig i den rene og uskyldshvide Desdemona og gifter sig med hende til trods for deres vidt forskellige baggrund. Og kærnen i historien er stadig jalousi - fatal og altfortærende og lige så ødelæggende for de to elskende "som et par stramme cowboybukser er for mænds sædkvalitet".

Erfarne skriverkarle

Men her ophører enhver yderligere lighed med originalen vist også. Det loyale Shakespeare kompagni - som truppen også ynder at kalde sig - har nemlig fået tekstforfatterne René Vase og Jannik Fuglsang til at skrive manuskriptet.

De to skriverkarle, der i 1997 blev kåret som "Årets Revyforfattere", har bl.a. skrevet til Pallesen/Pilmark Show, Cirkus Revyen, Finns'k Fjernsyn og Jensen Tonajt, og senest har de gjort sig bemærket med et stykke om H. C. Andersen til Odense Teater.

Det nye køn

Som noget helt nyt og uventet har The Loyal Shakespeare Company for første gang nogen sinde i deres efterhånden temmelig lange historie udvidet truppen med en kvinde. Det er skuespillerinden Heidi Petersen, der skal spille - ja, rigtigt gættet - Desdemona.

De øvrige roller spilles af The Loyal Shakespeare Companys faste kærne: Heinrich Christensen, Jan Overgaard Mogensen og Andreas Bo Pedersen.

Truppen har eksisteret siden 1992 og turnerer land og rige rundt med deres rablende vanvittige og højst utraditionelle fortolkninger af Shakespeares største værker, bl.a. "Macbeth", "Romeo og Julie" og "Trold kan tæmmes".

Men det hele foregår altid i dyb respekt og skal ses som "en hyldest til Shakespeares dramatik og hans stykker".

"Othello" opføres på Teater Sthyr og Kjær fra 22. januar. Sidste dag 17. februar.

eva.plesner@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen