Ukendt heltinde er identificeret
En hidtil ukendt kvinde optrævlede et tysk spionnetværk under Første Verdenskrig.
I 1915 afslørede en britisk kemiker en række hemmelige beskeder om vigtige militære oplysninger, som en tysk agent i Liverpool forsøgte at sende ud af landet.
Beskedernes indhold var ekstremt dyrebare oplysninger, fordi de kunne få indflydelse på krigen mellem de allierede (Ententemagterne) Frankrig, Rusland, Storbritannien og deres allierede herunder Japan og USA og Centralmagterne, som omfattede Tyskland og Østrig-Ungarn med forbundsfæller.
Minutiøs gennemgang
Kvindens beviser blev endda fremlagt i en retssag, men retten afslørede af gode grunde ikke hendes navn.
Den britiske kemikerforening Royal Society of Chemistry, som kvinden var medlem af, ønsker nu at hædre hende for den opsigtsvækkende heltegerning og for en ”forbløffende energi og engagement”, skriver BBC News.
Det er en minutiøs gennemgang af arkiverne i Royal Society of Chemistry, der mange år efter kvindens død nu har bragt hende frem i rampelyset.
I 1915 arbejdede Mabel Elliott for krigsministeriet i London, hvor hun analyserede mistænkelige brevkorrespondancer.
Usynlig skrift
Hun mestrede både tysk og hollandsk, og hendes analyse af et brev, der var på vej til Holland, indledte optrævlingen af et spionnetværk, som var i færd med at sende vigtige oplysninger om britiske troppebevægelser og skibsfarttrafik.
Anton Kuepferle, en tysk spion, ankom til Liverpool fra USA under dække af at være amerikansk statsborger og stofhandler.
Men Mabel Elliott opdagede, at en række opsnappede breve, som var på vej til Holland fra Anton Kuepferle, indeholdt usynlige bogstaver skrevet med citronjuice.
En nærmere analyse af de usynlige citronsaftbogstaver afslørede, at brevene indeholdt vigtige militære oplysninger om britiske flådefartøjers bevægelser langs kysten og andre militære hemmeligheder.
Spion begik selvmord
Anton Kuepferle blev derfor arresteret og anklaget for spionage og for at videregive den farlige viden til andre tyske agenter.
Før retssagen blev gennemført, blev den anklagede spion fundet hængt i sin fængselscelle. Han begik selvmord med et silketørklæde og efterlod angiveligt en skriftlig besked, hvor han indrømmede, at han var hemmelig tysk agent.
Opdagelsen førte til anholdelse af yderligere to spioner, som havde samarbejdet med Anton Kuepferle, men Mabel Elliotts rolle i opklaringen blev aldrig anerkendt i kvindens levetid.
I den spegede sag om spionage og kontraspionage optrådte Mabel Elliott nemlig under dæknavnet Maud Phillips.
Sparsomme detaljer
Men nu har Royal Society of Chemistry fundet frem til kvindens rigtige identitet efter at have gransket foreningens arkiv.
Detaljerne er imidlertid få.
Efter Første Verdenskrig arbejdede hun for Royal Society of Chemistry indtil 1937.
Da Anden Verdenskrig brød ud, brugte hun på ny sine veludviklede sprogegenskaber som oversætter og uddannede sig som sygeplejerske for Røde Kors.
Vil grave videre
Hun døde i 1944 i en alder af 59 år.
En kort nekrolog blev bragt i Royal Society of Chemistry, hvor også kvindens yndlingscitat af Hugh Walpole var med: ”Det er ikke livet, der betyder noget. Det er modet, som vi bringer til det.”
Royal Society of Chemistry oplyser, at der fortsat er mange ukendte sider af kvindens liv, som man håber på at løfte sløret for ved at finde frem til eventuelle efterkommere eller andre pårørende.
LÆS OGSÅ: Krigens blodige rædsler afdækkes