C.V. Jørgensen: FRAKLIP FRA DET FJERNE

Efter otte års pladepause er en af landets væsentligste sangskrivere atter på banen med et album, hvor musikken vægtes mindst lige så højt som hans legendariske evne til at sætte ord sammen.

C.V. Jørgensen:
FRAKLIP FRA DET FJERNE
42 minutter
Sony Music

C.V. Jørgensen har været i slagsmål - igen. Med sig selv. Og han har vundet - igen.

Kan man nøgternt konstatere som "Fraklip fra det fjerne" skrider frem - pladen, der i løbet af hans otte år lange fravær fra studiet, var tæt på at blive en lige så stor myte som manden selv.

At poeten og sangskriveren har holdt så lang en pause er - hvis man betænker, hvem det er, vi har med at gøre - ganske logisk: C.V. Jørgensens drivkraft er kunstnerisk og især personlig nødvendighed, hvorfor en ny plade fra hans hånd, tager den tid, den slags nu tager, og en plade fra C.V. er aldrig uvæsentlig.

På pladens ekstra omslag er C.V. afbildet med en kat på skulderen og på forsiden af teksthæftet anes en meget udvisket og tåget silhuet, der (formentlig) forestiller ham selv. Symbolik, der er til at få øje på: Ligesom katten er C.V. sin egen, og den tågede silhuet illustrerer mandens endeløse søgen efter sig selv. Må denne altid kompromisløse søgen aldrig ende - for den dag vil C.V. ikke længere have behov for at berige os med sin poesi - sin musik.

En kær ven var forleden tæt på at miste mælet - og det er endog meget usædvanligt... - i dyb frustration over, at C.V. - ligesom tilfældet var med "Sjælland" - har valgt at arbejde tæt sammen med Kasper Winding. Nu tilhører min ven flokken af hard core-C.V.-fans, der hænger fast i hans legendariske bagkatalog, og ikke har tænkt sig at skue fremad. Som ikke er til sinds at acceptere, at C.V. Jørgensen altid har været en kunstner i udvikling. At jeg her udstiller min ven skal ses i lyset af, at han givet ikke er den eneste, der vil forsage det nye C.V.-album og alle dets gerninger - ligesom tilfældet var med forgængeren.

Men at gøre dette er særdeles unfair mod C.V. og den personlige udvikling, der har ført ham frem til de 10 nye sange på "Fraklip fra det fjerne".

Velsmagende ord
Hvor Jørgensen tidligere - men vi skal altså snart mange år tilbage - var berømmet for sine ekstremt ordrige og holdningsmættede sange, har han på de seneste udgivelser målrettet arbejdet med tekster, der grænser til det minimalistiske. Små korte ordknappe tekster, hvis ord "smager" bedre og bedre for hvert genhør. Hans enkle ord fylder lige så meget, betyder lige så meget, som så mange andre må bruge en hel konceptplade på blot at nærme sig.

Det kan godt være, at C.V. stadig sidder og drømmer sig tilbage til dengang, da blomster var symboler på det samme, som bomber er i dag, men tekstligt er han ikke længere til de store armbevægelser. I dag kredser den 52-årige sangskriver i langt højere grad rundt omkring sig selv og sin egen identitet, men teksterne er bestemt ikke blottet for brod. Nærlytter man de nye tekster, er der masser af hints til det samfund, der omslutter ham så tæt, at han af og til får kvælningsfornemmelser. Men generelt langtfra så mørke og pessimistiske som tidligere.

Ja, i pladens sidste sang "En stor dag" siger han det selv således: Mod alle odds står mit mismod for fald/ det føles som om noget går som det skal - og senere i samme sang: Det er som om jeg er ramt af et trylleslag/ jeg har svært ved at huske mine nederlag. Eller hvad med denne linje:

Mit hjerte det summer af fest og farver

Afklaret
Kombinationen fest og farver/C.V. Jørgensen, er - så længe man vægrer sig ved at slippe den gamle C.V. - lige så umulig som en sammenkædning af ild og vand.

Men sådan lyder han faktisk i dag: Fyldt med overskud og øjeblikkelig afklaret - uden at man altså skal forledes til at tro, at "Fraklip fra det fjerne" fremstår som en ubekymret partyplade. Det er den så langtfra!

Men det øjeblikkelige klarsyn har fostret et overskud, der helt tydeligt skinner igennem i den musikalske side af sagen, der opleves - mindst - lige så væsentlig som tekstsiden.

Da han udsendte "Sjælland" lød der fra hans hardcore-fans fortvivlede ramaskrig over hans valg af Kasper Winding som producer og hans samarbejde med trompetisten Flemming Agerskov blev af samme forbandet.

Men I kan bare vente jer, kan I...

Helstøbt musik
Omkring den nye plade opleves samarbejdet med netop de to både udbygget og styrket, og hørt med mine ører (der i parentes bemærket, har været udsat for C.V., siden han i første halvdel af 1970'erne vandrede rundt som en søgende stynet strejfer i sine gummisko, terylenebukser og gummisko, inden han for alvor trådte i karakter med udgangspunkt i alle storbyens små oaser) er det en logisk udvikling af det Jørgensen'ske univers.

Nu er ordet logik ganske vist ikke lige det mest iøjnespringende i forbindelse med C.V., men ofte har hans tekster overskygget musikken. Med "Sjælland" og nu med "Fraklip fra det fjerne" er dette ikke muligt: Pladen rummer masser af musikalske finurligheder og små helstøbte mesterstreger. Spillet med glød og følelse af C.V: selv omgivet af blandt andre Winding, Flemming Agerskov, Aske Jacoby, Knut Henriksen, Per Both, Jesper Nordensstrøm og gode gamle Gert Smedegård, med hvem C.V. har arbejdet sammen med siden år 0.

Et modstykke
C.V. Jørgensen opleves her i 2002 som et uhyre væsentligt modstykke til nutidens ulidelige musikalske lethed. C.V. Jørgensen tilhører den forholdsvis sjældne race, der tager sin musik alvorligt. En kunstner, der alene udgiver af kunstnerisk nødvendighed, og kun henvender sig til os, når han har noget seriøst på hjertet.

Med "Fraklip fra det fjerne" har han fået lettet trykket. Indtil videre.

Selvsagt det centrale for C.V., men samtidig har han bidraget med en meget fin plade, der understreger, at han som kunstner så langt fra er udbrændt. At han som kunstner stadig søger efter nye veje mod det mål, som han forhåbentlig aldrig når.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.