Den ægte sound of music

Musicalen "Sound of Music" fortæller historien om familien Trapp. Virkeligheden var endnu mere spændende. Nu er en cd med det originale familiekor og julesange endda udsendt.

CHRISTMAS WITH THE TRAPP FAMILY SINGERS

DGG cd 00289 474 5552.
"The Sound of Music" er en af de mest populære musicals og senest en succes på Det Ny Teater i København. Allermest kendt er den nok som film.

Den virkelige historie om den sangglade østrigske familie og kærligheden mellem enkemanden Georg von Trapp og barnepigen Maria er endnu mere spændende. Der er nu fundet optagelser med det originale familiekor frem, og de lyder godt. Deutsche Grammophon har udgivet en cd med julesange med The Trapp Family Singers, som familien hed, da den var flygtet til USA og måtte tjene til livets ophold.

På teatret og på Hollywood-filmen møder man den unge Maria som novice i Stift Nonnberg-klostret ved Salzburg. I hendes erindringer, "Die Trapp-Familie", som udkom i 1949, erfarer man, at hun voksede op i et hjem, hvor socialismen og ateismen var første bud. Hendes verden ændrede sig, da hun hørte Johann Sebastian Bachs musik på en kirkekoncert og opsøgte præsten, som fortalte hende om sin tro på en måde, »som ganske enkelt rev mig med«. Maria Augusta Kutschera besluttede at gå i kloster.

Sangen som redning

Lægen frygtede snart for hendes helbred, som blev forværret af det indelukkede klosterliv. Hun fik en plads hos en enkemand, Georg von Trapp, som barnepige for et af hans syv børn, som led af reumatisk feber. Omkring et år efter i november 1927 blev kaptajnen og Maria gift.

Sangen indtog en væsentlig plads i familiens liv i 1930'erne. Trapp-koret vandt en amatørkonkurrence i 1936, tog på turné i Europa, blev berømt og endda inviteret til at synge til Hitlers fødselsdag. Dette og Anschluss, nazisternes overtagelse af Østrig i 1938, fik familien til at forlade Salzburg og på en koncertrejse flygte til Italien sammen med familiepræsten Franz Wassner, som også dirigerer koret på den aktuelle cd.

Det var en ret dristig beslutning, fordi von Trapp var østrigsk officer og var blevet indkaldt til tjeneste i den tyske marine. De forlod hjem og venner og resterne af von Trapps formue, som den økonomiske krise få år tidligere allerede havde udhulet.

»Det eneste, som vi alle kunne, var at synge. Altså måtte vi gøre vores hobby til vores erhverv,« skriver Maria i sine erindringer.

På en turné i USA i 1941 fandt de en gammel farm nær The Green Mountains. De indrettede den som deres hjem og udgangspunkt for koncertrejser i endnu 15 år. Her byggede de senere et hotel i østrigsk stil.

Trapp Family Lodge eksisterer stadig i Stowe i Vermont, og leder af det er Johannes von Trapp, som Maria var gravid med, da familien flygtede fra Salzburg i 1938.

Under et koncertbesøg på en katolsk mission i Australien foreslog den lokale ærkebiskop dem at arbejde som missionærer, når koncertkarrieren sluttede. Maria og tre af børnene drog til New Guinea og byggede skoler og en kirke. Maria vendte senere tilbage til Vermont, hvor hun døde i 1987 og ligger begravet ved siden af sin mand.

Et møde med Maria

I sine sidste år vendte Maria hver sommer tilbage til Salzburg og boede oppe på Nonnberg. Hun var en statelig dame, gik klædt i Salzburger Tracht (folkedragt) og alligevel med en udstråling som en amerikansk lady. En forunderlig ældre kvinde, som fik én til at føle sig ydmyg og ærbødig.

Når jeg ser og hører en ung Maria synge sine nuttede melodier på scenen i "Sound of Music", tænker jeg på den rigtige Maria, og jeg får lyst til at fortælle de omkringsiddende, at jeg har mødt hende. Men vil de ikke betragte mig som skør, når jeg hævder at have mødt hovedpersonen i en så tilsyneladende verdensfjern musical i det virkelige liv?

Man kan få lidt af den samme fornemmelse ved at lytte til cd'en med det originale familiekor optaget i 1951. Her er julesange fra den halve verden, mest fra Østrig og USA, men også "Nu er det jul igen" til J.A.P. Schulz' melodi. Naturligvis er "Glade jul" med, men den får sin egen lille historie.

Udsættelserne er ikke vanskelige, så koret har ingen tekniske problemer. Dets styrke er en naturlig musikalitet og en fællesklang baseret på familierelationerne.

john.christiansen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen