X Factor: Hun lever med tragedien

Suzanne Chikerema, som gik videre i fredag aftens udgave af X Factor fra Århus, kom til Danmark for 11 år siden. Forud gik en familietragedie.

Artiklens øverste billede

Suzanne Chikerema synger en smuk trinvis vokal ud i Musikhuset Århus' foyer.

»Mener du sådan her,« spørger hun.

Tonerne klinger hurtigt væk mellem søjlerne, som bærer den høje loftskonstruktionen oven over Musikhusets Café, men der er ingen småfalske eller skurrende toner at høre. Vokalen står klokkerent i rummet, og det er først, da tonerækken bliver sat lidt op, at der åbenbares små problemer i højden. Det kunne tyde på, at Suzanne ikke er sopran, men snarere en alt-type.

»Jeg ved ikke helt nøjagtig, om jeg er alt eller sopran, men det passer meget godt til min stemme at synge i altlejet. Min stemme er lidt mørk i forhold til min storesøsters, som er sopran, og når vi synger sammen er det som regel altid hende, der tager førstestemmen,« fortæller Suzanne, som har været glad for at synge, lige så længe hun kan huske. Hun er født 1988 i Zimbabwe og allerede fra den tidligste barndom husker hun, hvordan moderen sang meget i hjemmet.



Ekstremt traumatisk


»Min barndom i Zimbabwe blev i løbet af ganske få år ekstremt traumatisk, idet min lillebroder døde af meningitis i 1995, og derefter døde min far af sygdom i 1996. Året efter døde min mor også af sygdom, og pludselig var jeg helt alene i verden sammen med min tre år ældre søster. Heldigvis var min moster blevet gift med en dansk mand i 1994, og hun adopterede mig og min søster, så vi flyttede til Danmark, kort tid efter at min mor døde,« forklarer Suzanne på fejlfrit dansk.



Erhvervsøkonomiske studier


Sammen med søsteren gik hun i folkeskole og gymnasium i Horsens, og for halvandet år siden begyndte hun at læse Erhvervsøkonomi på Handelshøjskolen i Århus.

»Jeg er stadig meget knyttet til min søster Michelle, som er social og sundhedshjælper, og hun bor også her i Århus, så vi synger stadig sammen. Vi sang en hel del gospel i Apostolsk Kirke i Horsens, og min musikalske ballast blev nok skabt dér med gospelsangen, men i dag kan jeg bedst lide at synge soul med en snert af rythm og blues,« fortæller Suzanne, som også godt kan lide en god popsang, hvis det blot skal handle om ren ukompliceret energi.

»Al musik er energi, som påvirker ens humør og følelser, og med den barndom, jeg har haft, er der selvfølgelig stadig ubearbejdede følelser, som hænger i kroppen. Derfor var det sikkert naturligt nok, at jeg kom til at græde under audition til X Factor, men det gik da heldigvis hurtigt over,« siger Suzanne med et stort smittende smil og et eftertænksomt blik i de dybbrune mandelformede øjne.



Stor følelsesudladning


»Deltagelsen i audition til X Factor var en stor følelsesudladning for mig af flere årsager. For det første har det altid været min helt store drøm at komme til at stå på en scene og synge for et publikum. For det andet var tanken om min afdøde lillebroder og mine forældre meget nærværende hele dagen, sikkert fordi jeg følte mig presset op til prøven, og for det tredje havde jeg valgt ikke at sige til min søster, at jeg havde tilmeldt mig X Factor. Risikoen for måske at komme til at konkurrere med min egen søster om at gå videre afholdt mig fra at sige noget, så jeg var ret nervøs, da jeg endelig kom ind foran de tre dommere,« forklarer Suzanne. Hun blev dog ikke hæmmet af nervøsiteten, og efterfølgende havde de tre dommere kun ros til overs for Suzanne.



Begejstrede dommere


»Jeg havde valgt at synge Christina Angeleras ”Its Impossible”, der er en soul sang. Jeg har altid været vild med den sang, som jeg synes har en god tekst, og heldigvis kunne dommerne også lide sangen. De kom med begejstrede udbrud bagefter, og både Remee og Blachman sagde, at jeg havde en kanon, disciplineret timing. Line Rafn sagde, at jeg strålede, så jeg var naturligvis ovenud lykkelig over at få så flotte skudsmål og besked om, at jeg var gået videre,« siger Suzanne, som godt vil medgive, at hun har x-faktor.

»Dommerne spørger tit, om man har x-faktor, og jeg synes, at stort set alle med talent har det. Uden talent er der ingen udstråling, og sådanne personer mangler naturligvis x-faktoren, men de personer bliver jo også sorteret fra i første runde,« mener Suzanne.

Hun synes at både Laura og Heidi i sidste års programmer havde en stærk udstråling og masser af x-faktor, mens Basim og vinderen Martin mere udstrålede det, som man kunne kalde entertainment.

»Heidi levede sig fuldstændig ind i en sang både før og under udførelsen, og det tror jeg aftvang stor respekt blandt sangere og musikere, men måske var hun ikke helt udadvendt nok. Publikum vil underholdes, og derfor tror jeg det endte med, at Martins ungdommelige udstråling og hans form for entertainment, gav ham sejren,« funderer 20-årige Suzanne. Hun ser frem til først og fremmest at lære en hel masse i de næste programmer.



Utrænet stemme


»Selv om dommerne var begejstrede for min sang, så kunne de godt høre, at min stemme var utrænet, og det påtalte de også efter min fremførelse. Jeg har aldrig fået undervisning i sang, så jeg skal selvfølgelig i gang med at lære en hel masse om sangteknik. Det bliver spændende at komme i gang med den side af sagen, og jeg glæder mig meget. Det var tydeligt sidste år, at Basim heller ikke på forhånd havde ret meget sangtræning, men han lærte jo hurtigt, så forhåbentlig kan jeg gøre noget tilsvarende,« siger Suzanne, som gerne vil nå langt i programmet.



Drøm om at nå langt


»Jeg drømmer om at nå så langt som muligt, og selvfølgelig helst helt til finalen. Mon ikke alle, som er gået videre, gør det? Naturligvis bliver de fleste skuffede undervejs. Heldigvis har jeg mine studier på Handelshøjskolen, som er mit sikkerhedsnet, hvis jeg ikke når så langt. Foreløbig tager jeg et trin ad gangen, og indtil videre er jeg lykkelig for at være gået videre i første runde af X Factor. Jeg har optrådt foran tre af musikbranchens mest professionelle dommere, som har givet mig ros, og den oplevelse har gjort mig superglad og givet mig en stor positiv oplevelse,« siger Suzanne Chikerema.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.