Vikinger lavede piratkopier af sværd

<p>Vikingerne er blevet afsløret i en omfattende produktion af piratkopier af dyre kvalitetssværd af mærket Ulfberht.</p>

Artiklens øverste billede
Vikingerne lavede piratkopier af sværd. Foto: Jesper Voldgaard.

Det skriver Berlingske Tidende.

Afsløringen kommer fra engelske forskere, der på baggrund af analyser af sværdenes klinger kan konstatere, at mange af dem slet ikke er de kendte Ulfberht-sværd, men i virkeligheden vellignende, men billige efterligninger.

Dermed var vikingerne villige til at gøre lidt for gode handler på andres bekostning, og det bekræfter ifølge den ene af forskere, Alan Williams, at de var et handelsfolk.

"De var meget entreprenante," som våbeneksperten fra Wallace Collection i London udtrykker det:

"Det er helt ligesom i dag, hvor der også bliver lavet billige kopier af dyre produkter."

Ulfberht var mærkevare

Ulfberht var ifølge Alan Williams et brand i vikingetiden. Et Ulfberht-sværd var lavet af højkvalitetsstål fra bl.a. Iran, og med det havde en viking en stærk vinderklinge i hånden, når han tog på rov eller drog i krig.

"Det var så godt et sværd, at andre begyndte at kopiere det. Men kopierne var ikke særligt gode. De gik nemt i stykker, var for bløde, bukkede eller blev måske ligefrem splintret, hvis de blev brugt i kamp," siger han.

Han kommer med afsløringen efter at have analyseret og undersøgt vikingesværd sammen med seniorforsker Tony Fry fra National Physical Laboratory: På overfladen har kopierne lignet originalerne. Deres mangler er først blevet afsløret ved brug. For at gøre dem autentiske er der blevet skrevet Ulfberht på dem.

Forkerte stavemåder

Ifølge Alan Williams optræder Ulfberht dog i flere forskellige, og altså forkerte, stavemåder.

"Man kan måske sige, at stavningen afspejler kvaliteten," siger han og tilføjer, at der er fundet ægte og uægte Ulfberht-sværd i hele Nordeuropa: "Derfor er det formentlig noget, der er blevet lavet i Skandinavien."

Stålet til de ægte sværd kom formentlig til Nordeuropa via de russiske og østeuropæiske floder, der var blevet åbnet for handel af svenske vikinger. Men i 1000-tallet blev bl.a. Volgafloden lukket af russerne, og dermed var det slut med produktionen af nye og ægte Ulfberht-sværd.

Citat: Berlingske Tidende

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen