Dansk forskning i jødernes krigshistorie

<p>Et storstilet indsamlings- og dokumentationsprojekt om danske jøders krigsoplevelser er sat i værk af Dansk Jødisk Museum.</p>

Artiklens øverste billede
Ph.d. Sofie Lene Baks undersøgelser for Dansk Jødisk Museum vil udmønte sig i en vandreudstilling. Foto: Torben Stroyer

Den ventes afsluttet i maj 2010 med en omfattende publikation og formentlig en efterfølgende vandreudstilling.

Bag projektet står historikeren ph.d. Sofie Lene Bak, der har forsket i dansk antisemitisme og skrevet artikler om besættelsestidens og mellemkrigstidens historie.

Hun er forfatter til “Jødeaktionen i oktober 43” og “Dansk antisemitisme 1930-45”, som tillige var hendes ph.d-afhandling. Heri beskriver hun antisemitismens former i det danske samfund i en tid, da grundfæstede forestillinger om minoritetsbeskyttelse, asyllovgivning og demokratiske rettigheder kom under stigende pres.

Kulturarven det første offer

“Den jødiske kulturarv i Europa blev det første offer for den nazistiske “Endlösung der Judenfrage” - “den endelige løsning af jødespørgsmålet”. Forud for masseudryddelsen af Europas jøder gik en systematisk ødelæggelse, misbrug og tyveri af jødisk ejendom,” noterer Sofie Lene Bak og henviser til ny forskning, der afslører, at Danmark på dette område var en undtagelse i Europa.

“De offentlige myndigheder, herunder især Københavns Kommune, og privatpersoner - naboer, venner, kollegaer og slægtninge - drog omsorg for, at jøderne kunne vende tilbage til en tilværelse efter Befrielsen i 1945 og en kulturarv at give videre til eftertiden.”

40 interviews

Sofie Lene Bak har foreløbig interviewet 40 jøder til undersøgelsen, men regner med at fordoble dette antal. Desuden indsamler hun skriftlige beretninger, der er udfærdiget til slægt og venner, så materialet vil få en repræsentativ tyngde.

Sofie Lene Bak vil i anledning af Auschwitz-dag søndag den 25. januar fortælle om forskningsprojektet på Dansk Jødisk Museum. Den officielle Auschwitz-dag er den 27. januar og indførtes for nogle år siden, efter at det blev konstateret, at der herskede en forbløffende ringe viden om Holocaust blandt skoleelever.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen