Annonce
Kultur

SV-ordførere vil gøre licens til skat

Kulturordførerne fra V og S foreslår, at licensen opkræves som skat. Men ledelsen hos Venstre er helt uenig.

Arkivtegning: Kurt Westergaard

I en utraditionel alliance med Socialdemokratiet foreslår Venstres kulturordfører, Ellen Trane Nørby, at licensbetalingen skal kræves ind over skattebilletten.

Sammen med kulturordfører Mogens Jensen (S) foreslår Ellen Trane Nørby i en kronik i dagens Jyllands-Posten at erstatte licensen med en skat, som er forankret i flerårlige aftaler. Kronikken opfordrer Skattekommissionen til at inddrage licensen i overvejelserne om det fremtidige skattesystem i Danmark.

»Vi er mere end almindeligt overbeviste om, at det er den rette løsning for en fremtidssikring af dansk public service,« hedder det i kronikken.

Formålet er bl.a. at øge indtægterne ved at komme sortseere til livs. Kronikørerne lægger til grund, at 300.000 borgere ikke betaler licens. Kombinationen af disse manglende indtægter samt mindre bureaukrati skulle give en øget indtægt på en halv mia. kr.

Som bibliotekerne
Kulturordførerne vedkender sig, at der muligvis er mennesker, der aldrig benytter public service-tjenesterne. Men de henholder sig til, at det samme gør sig gældende for skattefinansierede tilbud som f.eks. biblioteker og jernbaner.

De to politikere understreger, at kronikken ikke er godkendt af V- og S-toppen.

»Det er et input til debatten, som vi fremsætter som to individuelle medlemmer af Folketinget,« hedder det.

Mogens Jensen har tidligere luftet lignende forslag. Bl.a. før medieforhandlingerne i 2005, da nuværende kulturminister Carina Christensen (K) som daværende kulturordfører var imødekommende.

»Det lyder som en farbar vej. Men Danmarks Radio skal ikke have lov at øge licensen,« sagde hun dengang til Information.

Nej fra Venstre
Det var ikke muligt søndag at komme i kontakt med Carina Christensen. Til gengæld var politisk ordfører Inger Støjberg (V) særdeles klar i mælet, da hun i går kommenterede Tranes kronik.

»Jeg er noget uforstående over for, at Ellen Trane Nørby skriver, som hun gør. Vi har haft diskussionen i folketingsgruppen tidligere, og da var det ikke det her, der blev besluttet,« siger Inger Støjberg.

Hun kalder det »problematisk,« at en ordfører afsender et så vigtigt signal uden at konsultere partitoppen. Særligt når det strider mod partiets hidtidige linje.

Dansk Folkeparti er ikke på forhånd afvisende over for at tage debatten.

» Men det er et meget stort spørgsmål, som jeg ikke på stående fod kan tage stilling til,« lød det søndag fra kulturordfører Karin Nødgaard.

DR har tidligere forholdt sig skeptisk til at blive finansieret over skatten. Hverken DR's fungerende bestyrelsesformand, Torben Dalby Larsen, eller generaldirektør Kenneth Plummer, vil kommentere forslaget.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Licens for at se dvd-film
Nordmændene skal betale licens for at se dvd-film, også selv om fjernsynet ikke kan fange nogen tv-kanaler. DR overvejer at følge trop fra næste år.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her