Avis sår tvivl om krigserindringer

Sidste år rystede Ishmael Beah verden med sin beretning om sine to år som drengesoldat i Sierra Leone. Nu sås der tvivl om hans erindringer, der er solgt i over 700.000 eksemplarer

Artiklens øverste billede

Ishmael Beah udgav sidste år sine erindringer om borgerkrigens ufattelige rædsler i Sierra Leone i 1990'erne.

Og dem står han ved, understreger han over for AP efter at en australsk avis har sat alvorligt spørgsmålstegn ved længden af hans tid som drengesoldat i regeringshæren.

I sine erindringer - "A Long Way Gone: Memoirs of a Boy Soldier" (på dansk: "Den lange vej") - fortæller Beah, at han blev adskilt fra sin familie, da krigen brød ud. Han blev tvunget bort fra Mogbwemo og siden fra Mattru Jong efter at oprørerne angreb og besatte byen. Han var på det tidspunkt blot 12 år gammel og strejfede om sammen med en flok andre drenge, indtil han blev tvunget ind i regeringshæren. To år senere - i begyndelsen af 1996 - blev han befriet af UNICEF.

I 1998 emigrerede han til USA, og bor nu i New York. Han ernærer sig som forfatter og er af UNICEF udpeget til talsmand for børn påvirket af krig.

Koks i kronologien

Men der er i følge den australske avis, The Australian, noget galt i hans kronologi - og avisen sår derfor alvorlig tvivl omkring hans tid som drengesoldat.

Den australske avis har besøgt Mattru Jong i Sierra Leone og har talt med en lang mennesker, der bekræfter at det slag ved Mattru Jong som Beah i sin bog daterer til 1993 formentlig først fandt sted i 1995. Dette betyder, at han - i følge avisen - kun kan have nået at gøre tjeneste som drengesoldat i ganske kort tid inden han blev befriet.

De samme kilder siger samstemmende til avisen, at Beah fra 1993 til 1995 gik i skole i Mogbweno.

"Jeg har tænkt meget over dette," siger Beah til AP. "Men i min erindring står kun 1993 og intet andet. Og det står jeg ved".

Dette er første gang forfatteren kommenterer artikel-serien, der blev indledt i The Australien den 19. og 10. januar.

Fotografisk hukommelse

I forbindelse med bogen har ingen - og heller ikke The Australian - sået tvivl om Beahs traumatiske oplevelser under borgerkrigen i Sierra Leone, men allerede da den udkom, var der anmeldere, der undrede sig over Beahs næsten fotografiske hukommelse. Bogen er skrevet næsten ti år efter hans voldsomme oplevelser, som fandt sted, da han blot var 12 år. I en ekstremt voldsom periode i hvilken han - efter eget udsagn - også ofte var påvirket af stoffer for at udholde sine lidelser.

Om det nogensinde bliver klart, hvor Ishmael Beah nøjagtigt opholdt sig fra 1993 ril 1994. er uvist. I hans hjemland er stort set alle arkiver gået til

Beah bog er ikke videre kendt i Sierra Leone og The Australians udsendte viste den til lederen af skolen i Mattru Jong, Abdul Barrie. Han havde aldrig hørt om bogen, men fortæller til avisen, at oprørene kun angreb sporadisk fra 1993 og frem til januar 1995, da hele byen blev taget og indbyggerne jaget på flugt. Dette bekræftes af flere andre af avisens kilder.

Et sammenfald?

Menneskerettigheds-gruppen "No Peace Without Justice" forklarer om 1995-angrebet, at det blev anført af en katolsk øvrighedsperson, der repræsenterede oprørerne. Nøjagtig det samme skrev Beah om 1993-angrebet.

"Det er et underligt sammenfald. Måske kørte de efter en fast recept", siger Beah til AP.

Den nu 27-årige fforfatteren oplyser desuden, at han har modtaget mange henvendelser angående an filmatisering af hans bestseller-bog, men at han endnu ikke har sagt ja. Han er mere optaget af endnu et bogprojekt, der har Sierra Leone som rammen. Men denne gang bliver der tale om en roman.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen