Jens Unmack: Noget galt i Danmark

Love Shop og Jens Unmack er klar med gruppens 7. album, "National". Frontfiguren mener, at danskerne er ved at blive primitive mennesker

Hvad binder danskerne sammen?

Anstændigheden, tolerancen og lighedstanken? Nej nej, alt det er udgået for længe siden. Danskerne har det til fælles, at de frygter det fremmede, næsten så det dirrer i knoglernes hulrum. Danskere mistænker alle for at være svindlere, der vil narre goder fra dem.

"National" lyder titlen på poporkestret Love Shops nye album. Sangeren og tekstforfatteren Jens Unmack ser kritisk på befolkningskarakteren i et nummer som "paradis dk", og det ser ikke godt ud, mener manden, der blandt andet synger:

»Jeg inviterer dig så gerne med/hvis du er ligesom os/er et yndigt land bag mig.«

Det ligner én til Dansk Folkeparti, men den er til os alle sammen, forsikrer Jens Unmack.

»Dansk Folkeparti udtrykker måske nok disse holdninger på den mest tarvelige måde, men jeg mener faktisk, at skamløsheden har sneget sig ind over alt i den offentlige tone. Respekten for andres synspunkter er helt væk. Det samme er empatien,« siger Jens Unmack.

Vi mødes under skyerne på 25. etage af SAS-hotellet på Amager. Her er udsigt over Christianshavns Vold, men også en hel masse andet Danmark. Hvad ser Unmack, 39, derude?

»Da jeg gik i skole, var det nørderne, der var medlem af Konservativ Ungdom og VU. De sad lidt for sig selv i klasserne med et fjernt blik i øjnene, men nu styrer de landet - opflammet af had. Sovjetunionens kollaps beviste, at de havde ret hele tiden. De havde set lyset før alle os andre. Nu har de monopoliseret friheden, og alt forsøges ensrettet. Nu er det deres tur,« siger Jens Unmack.

Han mener, at politikernes talemåde og omgangsform har en betydelig negativ afsmitning på befolkningen.

»Det begyndte vel med Uffe Ellemann-Jensen. Han hoverede og hånede sine modstandere, hver gang han vandt en lille politisk sejr. Ok, han var charmerende, og jeg ville hellere spise fiskesuppe med ham end med Poul Nyrup Rasmussen, men det førte et galt sted hen.

Man skal huske på, at folk oplever verden gennem medierne i dag. De føler, at de kender statsministeren og politikerne på Christiansborg bedre, end de kender deres nabo. Der kan gå dage, da de ikke ser naboen, men statsministeren, han er i deres stue hver eneste aften. Når politikerne ikke ønsker forsoning med nogen, men i stedet kører en jernhård konfrontationskurs, smitter det af på befolkningen. Man kommer til at ligne de mennesker, man ser på fjernsynet. Ligesom man kommer til at ligne de grøntsager, man spiser,« mener Jens Unmack.

»Vi optager selv kynismen. Forleden så jeg en 80-årig dame, der faldt på Rådhuspladsen. Der var igen der hjalp hende. Det lyder lidt Jesus-agtigt, men jeg forstår ikke, hvorfor man ikke kan have en mere humanistisk og sjæleligt orienteret politisk debat i Danmark. Alt handler om tal og statistikker, der fortæller, at livslykke er lig med en god økonomi. Helt ærligt, jeg tror, at vi kommer til at betale en høj pris for det her. Vi bliver primitive som mennesker.

Måske er vi allerede blevet primitive, siden vi følger så meget med i, hvordan Biker Jens klipper sit skæg. Konflikter skal være så enkle som muligt. Kun hvis de foregår mellem få mennesker på en ø, kan vi forholde os til dem. Skide være med, at der så sikkert er SARS få hundrede kilometer derfra.«

Det virker unægtelig nemt for den skaldede popsanger at pege på problemer i det bestående, men har han noget at sætte i stedet? Skønhedsoperationer har han i øvrigt også noget i mod, forstår man på nummeret med titlen, ja, "Skønhedsoperation".

»Nej, jeg har ingen løsninger på noget som helst, og jeg har da også flere gange fået besked om, at jeg skal holde op med at tale og synge om politik. "I er et poporkester," siger folk til mig, men jeg vil selvfølgelig have lov til at reflektere over verden, som vi oplever den i Love Shop. Det er ganske givet ikke gavnligt for vores karriere at have den indstilling. Det er ikke på den måde, at man kommer på MTV Nordic.«

Medieopmærksomhed fik Love Shop mere af end nogensinde, da gruppen i 2001 udgav det roste album "Anti". Sangene kom på gaden 10. september, dagen før Osama Bin Laden sendte sin tropper i døden via World Trade Center.

"National" indeholder en reaktion på terrorhandlingen og de mediekrige, den har skabt. "Bin Laden Blues" hedder det tekstmæssigt eksplosive og billedskabende nummer.

»Det er til at få migræne af, at man i dag ikke kan regne med, at man bliver oplyst, når man ser TV. CNN og FOX News og alle de andre bruger og farver os i nyhedsformidlingen, alt efter hvordan det passer ind i krigen. Når folk opdager det, forstår jeg godt, at de slukker eller skifter over til Biker Jens. Desværre.«

michael.enggaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen