Voldelige sangtekster fremmer aggressioner

Sange om vold giver lytterne aggressive følelser og stemninger, der indirekte kan føre til et mere fjendtligsindet socialt miljø, viser en ny amerikansk undersøgelse.

Undersøgelsen er udført på baggrund af observationer af 500 universitetsstuderende af det amerikanske psykologforbund og publiceret i majudgaven af Journal of Personality and Social Psychology.

De voldelige sange øgede den fjendtlige stemning hos lytterne, uden at effekten var et resultat af forskelle i musikstil eller fremførelse, skriver Reuters.

Selv humoristiske, omend voldelige, sange øgede de voldelige tanker, viser undersøgelsen, der afliver en populær tese om, at voldelig musik kan udgøre en slags renselsesproces for nogle.

Undersøgelsen, der bestod af fem sekvenser, blev udført af forskere fra Iowa State University og rummede syv voldelige sange udført af syv forskellige kunstnere samt otte ikke-voldelige sange udført af syv kunstnere.

Efter at have lyttet til sangene blev de studerende udsat for forskellige psykologiske opgaver med henblik på at måle de aggressive tanker og følelser. Desuden skulle forsøgspersonerne klassificere ord, der kunne have både en aggressiv samt ikke-aggressiv betydning.

Resultaterne viste, at voldelige sange efterfølgende bl.a. førte til en aggressiv tolkning af flertydige ord.

"De voldelige sange kan medføre en mere aggressiv verbal eller fysisk tilstand end det ellers ville have været tilfældet. Og vi konstaterede også en negativ udvikling mht. antisociale stemninger," siger forsker Craig Anderson i en udtalelse.

Ifølge forskerne er det dog muligt, at den negative effekt af de voldelige sange muligvis kun var til stede hos forsøgspersonerne i relativt kort tid.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen