18 kunstnere fik støtte

Der er kamp om at få del i pengene fra Statens Kunstfond. I perioden 1990-2001 søgte 24.216. Fondet imødekom 6.744 af disse. Tirsdag afslørede fondet årets første tildelinger - de få, men eftertragtede treårige arbejdsstipendier. 18 kunstnere kom i betragtning.

»54 års arbejdsro. Det er, hvad vi nu kaster ud i den danske kulturverden. Det er ikke så ringe, og det koster os blot omkring 13 millioner kroner.«

Ordene kom fra formanden for Statens Kunstfond, lektor, ph.d. Peter Schepelern, da han tirsdag afslørede, hvilke kunstnere, der har fået det prestigefyldte og økonomiske skulderklap i form af treårige arbejdsstipendier.

»Så jeg kan godt forstå, at der her i lokalet er en stemning af, at det har sagt "Bingo", og den store lottogevinst er udløst,« sagde Peter Schepelern til de 18 udvalgte kunstnere, som hver får et treårigt arbejdsstipendie på 240.000 kr. om året.

De treårige arbejdsstipendier er de største af de portioner, som flere tusinde kunstnere hvert år søger om blandt stipendier, arbejdslegater og rejselegater.

Statens Kunstfond anvender desuden sine knap 71. mio. kr. i 2003 til kunstindkøb, til billedkunstopgaver og til livsvarige ydelser. En opgave som Kunstfondet har varetaget, siden landets første kulturminister, Julius Bomholt (S), fremlagde lovforslaget i 1964.

En genial tanke

Selv om fondet har undergået en del lovmæssige justeringer undervejs, er formålet - dengang som nu - at sikre udbredelsen af dansk skabende kunst gennem bedre arbejdsvilkår og arbejdsro for kunstnere, hvis værker har den fornødne kvalitet.

»En genial og enkel tanke. Arbejdsro og atter arbejdsro, det er, hvad vi nu giver med pengene - som man altså lige skal huske, at man også skal betale skat af,« sagde Peer Schepelern og kastede et blik mod Christiansborg, hvor Folketinget på samme tid havde loven om Statens Kunstfond til debat.

Fondet har med jævne mellemrum været heftigt debatteret. Er det de rigtige, der får penge? Er det de samme, der får penge igen og igen? Og hvad er den kunstnerisk kvalitet, som er eneste afgørende præmis?

Spørgsmålene har lydt, siden lagerforvalter Peter Rindal lagde navn til en protestbevægelse mod fondet og en -isme.

Meningerne er delte, og senest har kulturminister Brian Mikkelsen (K) sat gang i en undersøgelse, der skal afklare spørgsmålene.

Politikerfrit område

Men i går var kunstfondets smukke lokaler i de fredede bygninger i Knabrostræde politikerfrit område, da de udvalgte blev hædret.

Fem ud af de 18 kunstnere har ikke tidligere fået tildelinger fra Statens Kunstfond.

En af dem var Rasmus Koch, uddannet som grafisk designer fra Institut for visuel kommunikation på Danmarks Designskole i 1997. Umiddelbart efter uddannelsen etablerede han tegnestue med et par studiekammerater og gik senere egne veje.

Han har bl.a. lavet visuel identitet til Det Danske Filminstitut og senest et interaktivt filmstudie for børn og unge til Forlaget Gyldendal. Han står også bag skiltedesign til Hillerød Bibliotek og logo til Danish Crafts og Gyldendal.

Blandt de mange lovord fra formanden for Statens Kunstfonds kunsthåndværk og designudvalg, Ole Jensen, var beskrivelser som: »En kunstner, der kan sit typografiske håndværk og ejer en energisk og bevidst evne til at samarbejde på tværs af fag og medier.«

Rasmus Koch, der godt kender til den seneste tids debat om Statens Kunstfond, var meget glad for tildelingen og heller ikke i tvivl om berettigelsen af tildelingen.

»Jeg er lidt ambivalent ved det hele. Jeg har selvfølgelig søgt, fordi jeg mener, at jeg er dygtigt nok til at komme i betragtning. Det er dejligt, at jeg har fået et stipendium. Det kan virke som forkælelse, men det er flot, at et demokrati giver plads til kunsten. Jeg har jo ikke strengt brug for pengene. Men det betyder, at jeg nu kan få arbejdsro. Jeg kan tillade mig at sige nej til nogle opgaver for at hellige mig dem, der er mere udfordring i, eller sågar foretage studierejser. Jeg ved det ikke endnu. Men det vigtigste er arbejdsroen,« fastslog han.

peter.kronsted@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen