Tæppet op for ny sæson

Henning Jensen som King Lear, Preben Harris som pengepugeren Harpagon og Anne-Vibeke Mogensen som Lady Macbeth. De tre store provinsteatre i Aalborg, Odense og Århus er klar til en ny teatersæson.

Det er næsten som at få en gave. Vi løsner båndet med ivrige fingre, og klassikerne springer os straks i øjnene: Shakespeare, Holberg og Moliere. Men pludselig står der Vollsmose, Be-bop-a-lula og et andet sted "Skyldrup, Skamdrup, Vamdrup". Hvad mon det er for noget?

»Det ser bestemt interessant ud,« konstaterer avisens mangeårige tea-teranmelder, og der er ikke grund til andet end at stole på hans udsagn.

Foran os har vi de trykfriske sæsonbrochurer fra provinsens tre store landsdelsscener i Aalborg, Århus og Odense.

Aalborg Teater lægger ud 13. september med Danmarkspremiere på David Edgars "Albert Speer" med Ole Lemmeke i titelrollen som manden, der blændet af sin hengivenhed for Hitler, deltog i den værste forbrydelse i det 20. århundrede. Herefter følger Ludvig Holbergs "Ulysses von Ithacia" med Mogens Rex og Meike Bahnsen og Shakespeare-dramaet "King Lear" med Henning Jensen i den store titelrolle, inden teatret gør et forsøg på at bryde lydmuren med Andrew Lloyd Webber-musicalen "Jesus Christ Superstar".

Af andre forestillinger kan nævnes en ny dansk folkekomedie, "Skyldrup, Skamdrup, Vamdrup" af Mads Mazanti og en rocktour i Brechts univers med udgangspunkt i hans ungdomsværk "Baal".

Dogmeteater

På Aarhus Teater har teaterchef Palle Jul valgt at indlede sin sidste sæson i huset med Frank Loessers "Guys and Dolls" og Shakespeares "Macbeth" i en opsætning af Inger Eilersen.

Sidst på året blændes der op for familieforestillingen "Peter Pan", og i den musikalske afdeling finder vi "Be-bop-a-lula", en rock'n'roll musical efter idé af Niels Ravn. Teatret byder endvidere bl.a. på Marcel Prousts "På sporet af den tabte tid", som er dramatiseret af Harold Pinter og Di Travis, samt Danmarks-premiere på Charles Dickens "Store forventninger" med iscenesættelse og bearbejdelse af Hans Rosenquist.

Blandt helt nye tiltag er "Studio i sort", hvor Aarhus Teater sætter skuespiller og tekst i centrum og nedtoner scenografi, lys og lyd. Et slags dogmeteater, hvor der bydes på tre vidt forskellige teaterstykker af David Gieselmann, Henrik Ibsen og Erling Jepsen.

Harris som gnier

På Odense Teater kan Preben Harris opleves som den arrige, gamle gnier Harpagon i Moliéres "Den gerrige" med premiere 11. september.

Teatret spiller også et par sikre kort ud med juleklassikeren "Nøddebo Præstegaard" og en genopsætning af "Kærestebreve" med Birgitte Federspiel og William Rosenberg.

Det nye år indledes med farcen "Skaf mig en tenor" af Ken Ludwig, og senere på foråret vover teatret en tand med Adam Oehlenschlægers "Hagbard og Signe", en romantisk tragedie om forbudt, ung kærlighed.

Waage Sandø og Det Danske Teater producerer sammen med den fynske landsdelsscene Irving Berlins Broadway-musical "Annie Get Your Gun", og mon ikke teatret også kan trække mange familier af huse med Charles Dickens "Oliver Twist"?

Afslutningsvis skal nævnes teaterkoncerten "The House - built on Rock" med iscenesættelse af Anders Nyborg, og "Vollsmose - portræt af en bydel", der skal udvikles i et samarbejde mellem radiodramatikeren Daniel Wedel og instruktør Jens August Wille.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen