Tynde tider for musikbranchen

Institutioner i dansk musikliv mister syv mio. kr. i årlig støtte, efteruddannelsen halveres og de rytmiske spillesteder mister knap fem mio. kr. Statens Musikråd præsenterede i går slankekuren på 18,8 mio. kr. Branchen ryster på hovedet, og forudser et tyndt år for musikken.

En god måneds nervepirrende ventetid var ovre, da Statens Musikråd i går kunne fremlægge besparelser på 18,8 mill. kr. Enkelte gik fri, men langt flere bliver ramt. Værst går det ud over de danske musikorganisationer, der mister syv millioner kroner, efteruddannelsen halveres og de rytmiske spillesteder mister 4,6 mill. kr.

Musikbranchen kalder det visionsløst, og Statens Musikråd har selv været i tvivl om hvorvidt, man ville gennemføre sparekravet fra Kulturministeriet.

»Hvis det kun havde været musikken, der skulle spare, var vi gået kollektivt af. Uden tvivl. Men da det rammer hele kulturområdet er vi blevet og har løst opgaven. Men det føles fuldstændigt tåbeligt. I paragraf ét i loven om Statens Musikråd står, at vores opgave er at støtte musikken i Danmark. Hvordan Kulturministeriet forventer, at vi skal gøre det ved at spare 18,8 mill. kr. er mig helt uforståeligt,« siger formand for Statens Musikråd, Finn Slumstrup.

Motoren i stykker

Samlet set skal de danske institutioner spare syv mill. kr.

Hos Dansk Rock Samråd, som selv mister godt en fjerdedel af støtten, forventer man, at en periode med kreativt overskud og udvikling af dansk musikliv nu er slut.

»Regeringen har valgt, at skære i den del af kulturen, hvor de får de færre besparelser i forhold til den utrolige kvalitet der går tabt. Det her slår motoren på udviklingen helt i stykker. Det svarer lidt til, at ville beholde sin bil, men samtidig stoppe med at købe benzin,« siger leder af ROSA, Gunnar K. Madsen, der kalder regeringens politik for visionsløs.

Katastrofalt

Planen om at oprette to yderligere regionale spillesteder opgives nu helt, og selvom honorarstøtteordningen til spillestederne fortsætter som tidligere, er der kassen lukket for i år.

»Det er helt slut med nye tiltag i år. Det er tæt på katastrofalt,« siger Jesper Nordahl, næstformand i Spillesteder dk - en sammenslutningen af 60 større rytmiske spillesteder i Danmark.

Frit fald for DIEM

I Århus betyder besparelserne sandsynligvis dødsstødet for Dansk Institut for Elektroakustisk Musik (DIEM). DIEMs støtte på 2,7 mill. kr. forsvinder fra januar. Administrator Hans Sydow er frustreret.

»Alle snakker om IT, teknologi og kunst - DIEM har gjort noget ved det i 15 år. Man burde gøre DIEM til hjørnestenen i en fremsynet dansk kulturpolitik, i stedet for en sende os i frit fald,« siger Hans Sydow.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Kulturminister Brian Mikkelsen (K).

Der er demonstration mod besparelserne i København den 14. marts på Nytorv og igen den 20. marts på Kongens Nytorv.

jacob.kaare@jp.dk De mister støtte  • Institutioner for i alt 7 mill. kr.:


Transportstøtten lukkes. Hermed spares godt 2. mill. kr. I stedet oprettes en ny ordning primært til jazz og rockmusik til 400.000 kr.

Dansk Institut for Elektroakustisk Musik (DIEM) skæres i år med 1. mill. kr., og fra næste år fjernes støtten på 2,7 mill. kr. helt.

Dansk Musik Informations Center mister 1. mill. kr. ud af knap 6 mill.

Dansk Rock Samråd (ROSA) mister 800.000 ud af godt 3 mill.

Dansk Jazzforbund mister 900.000 kr. ud af knap 4 mill.

Landsforeningen for rytmiske amatørmusikere (Fajabefa) mister 300.000 kr.

Folkemusikkens Fælles Sekretariat mister 300.000 ud af knap halvanden mill.

Levende Musik i Skolen (LMS) mister 300.000 ud af 1,7 mill.

Dacapo mister 200.000 ud af knap 2 mill. kr.

Landssekretariatet for Dansk Amatørmusik mister 200.000 ud af godt halvanden mill.

Foreningen for Verdensmusik i Danmark mister 100.000 ud af omkring 1. mill.

Samfundet til udgivelse af Dansk Musik mister 100.000 ud af godt 1 mill. kr.  • Bevilliger til efteruddannelsen halveres til 2. mill.
  • Samtlige ansøgninger er gennemgået igen. Her er fundet besparelser på 4. mill. kr.
  • De rytmiske spillesteder mister 4,6 mill:


To nye regionale spillesteder opgives.

Honorarstøtteordningen fortsætter, men årets pulje er allerede opbrugt.  • Samtlige musikskoler mister tilskud for i alt 1.2 mill.


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.