Shaken not stirred

James Bond kan det der med drinks og damer. En rigtig bartender kan servere en tro kopi af en ægte Bond cocktail.

Shaken, not stirred.

Sagt med stærk skotsk accent og karakteristiske hvisle s'er. Vi er ikke i tvivl. Det er Sean Connery, der som James Bond afslutter sin bestilling på en martini. Om det er en dry eller en vodka er ligemeget, han foretrækker begge slags shaken, not stirred, altså rystet, ikke rørt, og det har mange bartendere siden protesteret i mod. Lars Halnæs, mester udi kunsten at lave cocktails, kasserer i Dansk Bartender Laug og ansvarlig for de cocktails, der serveres på Scandlines færger mellem Helsingør og Helsingborg, gør som der bliver sagt. Han shaker og shaker og protesterer kun lidt, med et: »Den krystalliserer, når vi ryster den.«

Det er sandt, men det er også meningen. Sådan kunne James lide den - så det kan vi også.

Bond, James Bond, var en mand, der vidste, hvad han kunne lide og ofte også, hvordan han kunne få det. Det gjaldt såvel drinks som damer. Og det gælder stadig, for Mr. Bond, agent i dronningens tjeneste og med license to kill, lever i bedste velgående, nu med Pierce Brosnan til at legemliggøre sig.

Men det er kun i filmens verden, at der plads til den slags forandringer. I Ian Flemings bøger om Bond, er han uforanderlig. Det gælder manden selv, hans smag og den fjende, han kæmper så tappert i mod. Og det skaber selvfølgelig let forvirring, når Bond i bøgerne drikker ét og i filmen noget andet. Hvad skal man så tro på?

Forsimplet filmudgave

Nu anser jeg mig selv for at være lidt af en Bond aficionado. Ikke hysterisk, på nogen måde, men Bond er min, for jeg har kendt ham, lige siden han kom på bogmarkedet i "Casino Royale" i 1953. Jeg var slet ikke stor nok til at læse ham, og slet ikke på engelsk, og da slet ikke til at efterprøve hans smag i drinks - men fascinationen var skabt, og den har holdt lige siden. Når Bond på film bliver fremstillet som en mand med smag for kun tre drinkstyper, nemlig vodka martinies, champagne og whiskey on the rocks, og desuden lader sig lokke af reklamepenge til at bruge andre mærker i lighter, tasker og ure samt i spiritusmærker, end dem i bøgerne, så har jeg kun haft et overbærende skuldertræk til overs for det. Jeg ved, at det blot er en forsimplet filmudgave af 007, som i takt med at hans skaber, Ian Fleming, fik det bedre og bedre økonomisk (og desværre samtidig dårligere og dårligere helbredsmæssigt), udviklede sin smag for eksotiske drikke. Fleming og Bond kunne begge lide cocktails som f.eks. gin og tonic og stingers, helt atypisk for den film-Bond, vi kender i dag.

Tør gin

I Ian Flemings første bog om Bond, Casino Royal, drikker James Bond en dry martini - med en twist citronskal, og den er shaken not stirred og blandet i forholdet 3 dele gin - og ifølge flere kilder skal det være Gordons, fordi den er tør, hvilket er vigtigt!, selvom det senest diskuteres det om ikke det i virkeligheden er en Plymouth - 1 del vodka (helst russisk kornvodka), 1 del Lillet Blanc vermouth. Bond opfandt blandingen på stedet og opkaldte den efter sin veninde Vesper. Så blev gin umoderne og i filmen Dr. No præsenteres vodka martini medium dry, der siden næsten har skubbet Vesper af pinden, så nogle tror, at Bond altid og kun har drukket den blanding, som i øvrigt er lavet på 4 dele vodka og 1 del tør vermouth, f.eks. Noilly Prat. Ryst med is og server med citronskal og grøn oliven. Bond foretrak nemlig at få den med grøn oliven, så lyt ikke til de bartendere, som vil bilde dig andet ind!

Selvom Bond-babes og 007-kloner i dag foretrækker de sødere drinks, som Lars Halnæs kan fortælle, så vil vi stadig have vore Bond-drinks så autentiske som muligt.

Skulle det utænkelige alligevel ske, at du får serveret en martini rørt og ikke rystet, så lad dig ikke ryste.

Bond var en gentleman og ikke en snob.

Hvad svarede han, da skurken Henderson serverede en martini "stirred not shaken"?

»Perfekt!«

bodil.krogh@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.