Håndskrevet manuskript udstilles

Et nyt oplevelsescenter om H.C Andersen vil udstille det originale manuskript til eventyret "De Vises Steen", som netop er købt for tre mio. kr.

Besøgende i det kommende eventyrhus i København får mulighed for at se H.C. Andersens manuskript til eventyret "De Vises Steen". Manuskriptet er netop blevet købt for tre millioner kroner af Museumsaktieselskabet, der er ved at lave nyt H.C. Andersen oplevelsescenter i København.

Manuskriptet er senest handlet på auktion i 1999, hvor det blev købt af Peter Dauggaard Antikvariat til en pris af 650.000 kr. Siden skiftede manuskriptet hænder til en privat, herboende samler, der nu - da H.C. Andersen jubilæums-året i 2005 nærmer sig - har sat det til salg igen.

Salget er sket gennem Peter Dauggaard Antikvariat, der holder til på Møn.

Museumsaktieselskabet, der står bag det kommende H. C. Andersens Eventyrhus, har gennem 10 år drevet Guinness World Records Museum, Ripleys Believe It or Not Museum og The Mystic Exploratorium i hjertet af København.

To opgaver

Med købet af det originale håndskrevne manuskript til H. C. Andersens eventyr har Museumsaktieselskabet valgt at påtage sig to væsentlige opgaver, siger marketingchef Berit Simmering fra selskabet.

»For det første at sikre, at manuskriptet bevares intakt og beskyttet for eftertiden, dernæst at lade manuskriptet være tilgængeligt for alle - ikke gemt væk hos en privat samler, men udstillet på en interaktiv og levende måde,« siger hun.

»"De Vises Steen" passer fortræffeligt til Eventyrhusets idé om at levendegøre digterens fortællinger, for netop i dette eventyr beskriver H. C. Andersen begrebet levende billeder,« understreger Berit Simmering.

Eventyrhuset, der er planlagt til at åbne næste år, bliver et oplevelsesmuseum, hvor man selv skal være aktiv og gå på opdagelse i H. C. Andersens verden. Målet er ifølge Berit Simmering at gøre digteren mere forståelig og lettere tilgængelig for nutidens mennesker ved brug af nyeste teknologi. Publikum vil kunne føle, høre, se og dufte sig gennem digterens liv og eventyr.

Manuskriptet til "De Vises Steen" er fyldt med rettelser og overstregninger hen over de 13 sider. Flere H. C. Andersen-kyndige regner dette eventyr som et af digterens væsentligste, fordi det handler om tro.

H.C. Andersen forærede i sin tid manuskriptet til pastor Swane og hans familie i Hjermind, som han overnattede hos under en rejse i Jylland i 1859. Som tak for husly gav han familien denne absolut førsteudgave af eventyret, der var blevet udgivet få måneder forinden.

peter.kronsted@jp.dk

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen