Teatrene i hovedrollen

Finder Folketeatret ikke en ny egnet direktør til at rette skuden op, kan teatret være lukket i næste sæson. Andre københavnske teatre kan følge efter, når der skal spares fra 2005.

Folketeatret har endnu ikke opgivet håbet om at få skuespilleren og tidligere teaterdirektør på Gentofte Scenen og Amager Scenen, Jan Hertz, som ny chef for teatret, der er ude i en alvorlig økonomisk krise.

Teatrets bestyrelse har kontaktet Jan Hertz for at genoptage forhandlingerne, og Jan Hertz har sagt ja til at mødes på ny.

»Jeg har jo søgt stillingen, fordi jeg vil have den. Men jeg vil stadig holde fast på, at jeg skal have en skriftlig garanti på, at det underskud, jeg skal klare, ikke er større end de 3,5 mio. kr., jeg først fik oplyst. Og samtidig vil jeg have otte måneders løn til at få en ny sæson op at stå og ikke tre måneder, som jeg fik tilbudt sidst. Men nu vil jeg se, hvad bestyrelsen har at sige,« siger Jan Hertz.

Han er udmærket klar over, at teatrets store satsning her i efteråret med Ibsens "Samfundets støtter" ikke går så godt som forventet, og teatrets underskud er nu oppe på omkring otte mio. kr. Et beløb, som Jan Hertz ikke vil tage ansvaret for.

Og hvis Jan Hertz endegyldigt siger nej til Folketeatret, er der ikke andre af de 21 ansøgere, der kan klare den vanskelige opgave, mener Mona Heiberg (S), formand for Det Storkøbenhavnske Teaterfælleskab (DST).

I stedet kan konsekvensen blive, at Folketeatret må lukke midlertidigt i næste sæson, så der bliver ro til at tænke sig om, før en ny teaterordning for hovedstaden skal træde i kraft i 2005.

I samarbejde

Allerede nu står det imidlertid klart, at DST fra 2005 på grund af finanslovsbesparelser skal spare 6,3 mio. kr. årligt af et budget på 81 mio. kr. Og derfor diskuteres der livligt i øjeblikket, hvor de penge skal findes. Mona Heiberg afviser indtil videre at lukke et eller flere af de syv store teatre under DST. I stedet vil hun have teatrene til at samarbejde om f. eks. kostumer, scenografi og regnskaber for at lette på udgifterne.

Men nye tal har vist, at flere af Københavns Teatre sidste år havde meget ringe belægningsprocenter.

På Folketeatret og Rialto stod hver anden stol tom. På Betty Nansen Teatret var det hver tredje sæde. På Nørrebro Teater var belægningsprocenten 70 og på Østre Gasværk var den 78. Kun på Aveny-T og Gladsaxe Teater var den oppe i nærheden af noget, der lignede udsolgt med 90 og 93 pct. belægning. Det er tal, der har fået Dansk Folkepartis kulturordfører Louise Frevert til at kræve teaterlukninger.

Nyt repertoire

I weekenden sagde hun til Ritzau, at man med fordel kunne lukke Rialto og Betty Nansen Teatret og flytte deres forestillinger til andre scener. På grund af den attraktive beliggenhed midt i København bør Folketeatret gå fri, men repertoiret skal ændres.

Også næstformand i teaterudvalget i HUR (Hovedstadens Udviklings Råd), Jørgen Christensen (V) fra Frederiksborg Amt, mener, at man bør lukke et teater. Og direktør for Aveny-T, Jon Stephensen, der med en succesrig sæson sidste år og en rigtig publikumsbasker med "Jeppe" her i efteråret har sit på det tørre, bakker også teaterlukninger op. Ifølge Jon Stephensen er teatrene alt for pressede økonomisk, og der er ingen plads til eksperimenter, som den økonomiske situation er i dag. Han foreslår enten færre teatre eller flere penge, og det sidste er ikke realistisk for tiden.

Men andre teaterchefer slår på, at det er alt for snævert at måle et teaters succes på antal solgte billetter og en enkelt sæson.

»Vi har en forpligtelse til at forny teaterkunsten. Og så risikerer man sommetider, at publikum svigter. Valgte vi at spille kabaret med halvnøgne damer hvert år, så ville publikum strømme til. Det vil ikke være nyskabende teater, men kilometerkødpølse,» sagde Henrik Hartman, direktør på Betty Nansen Teatret til Ritzau.

linda.bang@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.