Kejserlige gaver i kongelige rammer

En enstående udstilling kan for tiden ses på Amalienborg. Blandt de udstillede genstande er tre Farbergé påskeæg, kejserinde Dagmars kroningskåbe og genfundne Farbergé-smykker.

I samme lokale kan man desuden se en ikke tidligere vist gipsbuste af Dagmar. Busten blev ved et tilfælde fundet i et hønsehus i Holeby på Lolland og er i privat eje. Den tilskrives billedhuggeren Nielsine Petersen (1853-1916), som ofte blev benyttet af kongehuset og var populær hos kejserinde Dagmar og dronning Alexandra. Nielsine Petersen udførte blandt andet mindesmærker over Chr. XI, dronning Louise, Kong Georg og Frederik VIII, som alle står i Fredensborg Slotshave.

Et tredje element i udstillingen er en række smykker fra juvelerfirmaet Fabergé i Skt. Petersborg. I 1990 blev der gjort et opsigtsvækkende fund under restaurering af en lejlighed i Skt. Petersborg, idet et par håndværkere i et hulrum fandt to konfektureæsker pakket ind i en gammel plakat. Indholdet var pragtfulde smykker af guld, platin, ædelsten og diamanter fra huset Fabergé. Man ved, at en direktør i firmaet har boet i lejligheden og sandsynligvis har skjult smykkerne for at undgå konfiskation efter firmaets lukning i 1918.

På udstillingen vises desuden vaser, krukker, diverse pyntegenstande, fotos, tegninger og andet med forbindelse til tsarfamilien. Herunder det molestrerede rejseblækhus, som kejserinde Dagmar medbragte under en togtur i 1888, der endte i en dramatisk afsporing, der meget vel kunne have kostet parret livet.

Men juvelerne på udstillingen er dog de tre æg, som lever op til myten om den ultimativt kostbare version af traditionen med at give sine kære et påskeæg. Overlæsset på grænsen til det dekadent vulgære for nogle, men for andre en åbenbaring af imponerende håndværk. Det er naturligvis i sidstnævnte gruppe, man skal finde den samler, som sidste år erhvervede et Fabergé-æg for et hammerslag på omkring 80 mio. danske kroner!

Alexander III kan meget vel have fået idéen til at forære Dagmar et kostbart påskeæg under kejserparrets besøg i Danmark, idet de i 1879 havde lejlighed til at se et påskeæg, der tilhørte prinsesse Wilhelmine og i dag opbevares på Rosenborg Slot. Ægget har en ydre skal af elfenben, men kan åbnes, hvorved afsløres bl.a. en kylling. Alt er, udover elfenben, udført med guld, diamanter, perler og emaille. Seks år senere fik kejserinde Dagmar i hvert fald et påskeæg, der lignede det danske, og en tradition var grundlagt. Den blev videreført af Dagmars søn Nikolaj, som efter faderens død hvert år lod Fabergé fremstille to æg - et til moderen og et til hustruen.

Udstillingen er internationalt opsigtsvækkende og for initiativtageren, sølvregistrator Ole Villumsen Krog tillige en personlig triumf. Den Kongelige Udstillingsfond har gennem årene opbygget gode kontakter til især Statsarkivet og Fersmans Mineralogiske Museum i Moskva, og med det nuværende samarbejde med Den Russiske Føderations Museer i Kreml er der skabt endnu et grundlag for samarbejde. Bl.a. skal det danske Flora Danica-stel samt moderne dansk sølv vises i Kreml i forbindelse med det danske regentpars besøg i Rusland i juni næste år.

jorgen.hansen@jp.dk

  • Amalienborg Slot, Christian VII's Palæ:

    RUSLANDS SKATTE - KEJSERLIGE GAVER

    Til 15. december

    Katalog med tekster på dansk, engelsk og russisk af blandt andre sognepræst Preben Ulstrup, stor kender af de dansk-russiske relationer i det 19. og 20. århundrede. Han har skrevet helt nye biografier om de to dynastier Glücksborg og Romanov på baggrund af nyåbnede arkivoplysninger. Bl.a. har han gennemgået flere end 1000 af kejserinde Dagmars hidtil utilgængelige breve.

    356 sider, 200 kr.
Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen