Historisk kunsttyveri filmes

Tyveriet fra Nivaagaard Malerisamling skildres i ny dansk film, inden sagen er afsluttet, da en gerningsmand mangler at få sin dom. Manuskriptforfatterne vil fokusere på røvernes indbyrdes relationer, men har dog hverken talt med røvere eller efterforskere, kun læst aviser.

En spillefilm med et budget på op mod 20 mio. kr. skal levere beretningen om danmarkshistoriens største kunsttyveri, det, der fandt sted på Nivaagaard Malerisamling 29. januar 1999.

Fem røvere, to af dem far og søn, planlagde tyveriet af nationens eneste ægte Rembrandt, "Dameportræt" fra 1632, men blev senere fældet af Rigspolitiets efterforskning og en sindrig hælerimitation, som blandt andet involverede 14 mio. kr. i kontanter, lånt i Nationalbanken.

Opklaringen af sagen er endnu relativt ny, og en af gerningsmændene er endnu ikke dømt.

I stand til at gå tæt på

Alligevel mener det nystartede produktionsselskab Fine & Mellow Productions, at instruktør Jannik Johansen og manuskriptforfatter Anders Thomas Jensen er i stand til at »gå bag om det utrolige kup og tæt på de fire uheldige tyve, der pludselig står med et af verdens dyreste malerier mellem hænderne.«

Forfatternes ballast er alene avisartikler, fortæller Jannik Johansen. Han og Anders Thomas Jensen har hverken opsøgt gerningsmændene eller Rigspolitiet for at få deres version af sagen.

»Jeg ønskede ikke kontakt med røverne, fordi jeg var bange for, at jeg ville stå i situation, hvor jeg så skulle være loyal over for dem. Og hvad nu, hvis de bare var nogle spader?« spørger instruktør Jannik Johansen, som begynder optagelserne i næste uge.

Det muntre sprog kan ikke skjule, at han i fiktionens navn vælger at skildre forholdet mellem far og søn og de øvrige karakterer i gruppen på et tyndt grundlag.

Pårørende og offentligheden vil aldrig være i tvivl om, hvilke mennesker, der henvises til, men Jannik Johansen, der også kalder tyvene amatøragtige, kender kun lidt til deres baggrund.

Han har imidlertid ingen problemer med at fortælle deres historie, siger han.

»Jeg har ingen moralske problemer i den anledning, slet ikke. Dette er fiktion, og det hele har været omtalt i medierne. Det er allerede kendt,« mener instruktøren.

Spændende aspekter

Hovedrolleindehaver Lars Brygmann præciserer, at han har sagt ja til rollen, fordi der er spændende menneskelige aspekter i historien. Han betegner filmen som en slags udviklingsfortælling, da forholdet mellem personerne ændrer sig, i det øjeblik de står med en Rembrandt til 100 mio. kr. mellem hænderne.

Kjeld Agerskov, kriminalinspektør i Rigspolitiet og chef for efterforskningen af Nivaagaard-sagen, har intet hørt om filmprojektet.

Han fastslår, at pressens dækning i betydeligt omfang har bygget på udsagn, der senere er trukket tilbage og aldrig ført i retsbogen. Derfor har han ikke umiddelbart stor fidus til filmprojektet.

»Det lyder helt utroligt. Det bliver da virkelig fiktion,« siger Kjeld Agerskov. »Der er mange aspekter i denne sag, og en masse af dem er ikke offentlig kendt, da den femte gerningsmands sag konsekvent har været ført for lukkede døre.«

Grundlaget ikke godt

»Grundlaget for at lave fiktion over denne sag er ikke godt. At kalde dem amatører er også lidt flot. Kuppet var meget veltilrettelagt. Røverne havde gjort sig store anstrengelser, men det er da korrekt, at de ikke besad nogen særlig kunstforstand.«

Jannik Johansen og filmens producer, Thomas Gammeltoft, understreger, at man faktisk er interesseret i røvernes sande historie.

Fine & Mellow Productions, der ejes af de to, samt Hella Joof og Line Knutzon undersøger for tiden i samarbejde med Danmarks Radio muligheden for at lave en dokumentarfilm om kuppet.

Den skal i givet fald ud i efteråret 2003.

»Det kræver, at en række nøglepersoner vil medvirke, og det er vi ved at undersøge nu,« fortæller Thomas Gammeltoft.

"Rembrandt" ventes at få premiere 12. september 2003. Jannik Johansen, som tidligere har været teknisk instruktør på "En kort en lang" og "Blinkende Lygter" har et fint hold at arbejde med til sin debut.

Foran kameraerne står, foruden Lars Brygmann, Nicolas Bro, Søren Pilmark, Sonja Richter, Paprika Steen, Jacob Cedergren og Nikolaj Coster Waldau.

Filmen er en Co-produktion med Ugly Duckling Films Ltd. (England) og finansieres med støtte fra Det Danske Filminstitut og Danmarks Radio.

michael.enggaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen