Drømmen om Europa

Sangerinden Faith Hill bliver opfattet som countrysangerinde i hjemlandet USA. Det gør det svært at sælge mange plader i Europa, men hendes soul- og popmusik er i virkeligheden langt fra europæernes opfattelse af countrymusik

London

Faith Hills aktuelle album "Cry" vil uden tvivl meget snart figurere højt på de amerikanske countryhitlister. Måske endda ligefrem højere end hendes placering på diverse cyberbabe-hitlister i Europa.

For selvom hun er en af de mest sælgende countryartister i USA, er hun i Europa mest kendt for sit smukke ydre, og først derefter som countrysangerinde. En countrysangerinde, der tilmed er gift med en anden populær countrymusiker, Tim McGraw.

I alt har hendes hidtil fem album rundet 25 millioner solgte eksemplarer, men langt de fleste er langet over pladedisken i Nordamerika.

»Country og Europa er ikke ligefrem peanutbutter og jelly, der jo ellers passer rigtig godt sammen,« som Faith Hill udtrykker det med et stort smil.

I USA er country en mærkevare, men i Europa sælger betegnelsen country ikke. At Faith Hills musik så efterhånden er mere soul og pop og ikke har ret meget med den europæiske opfattelse af country at gøre, ændrer ikke på hendes europæiske stempel som countrymusiker.

Ikke country

»De seneste par plader har i virkeligheden ikke været country. Der er country på pladerne, men nok ikke på den måde, som europæerne opfatter country. De fleste europæere opfatter country-musik som mere country'n'western - med hovedvægten lagt på western. Og det er det overhovedet ikke,« siger Faith Hill, da Jyllands-Posten møder hende i London.

Det er heller ikke længere de gamle idoler som Reba McEntire, Faith Hill nævner som det, hun lytter mest til for tiden. I stedet nævner hun Mary J. Blige, U2, Eminem, No Doubt, Sheryl Crow, John Mayer og specielt soul/jazzsangerinden Norah Jones.

»Norah Jones er efter min mening en af de største artister netop nu overhovedet,« siger hun.

Den 35-årige sangerinde er i gang med en større promotionturné i Europa forud for udgivelsen af sit sjette album, "Cry" - opfølgeren til den tre år gamle "Breathe", der alene er solgt i mere end otte millioner eksemplarer.

På coveret til "Cry" ligner hun mest af alt en olieret kloning af popsangerinden Britney Spears med masser af lyse popkrøller. Men som hun sidder afslappet i en lænestol på et dyrt hotel i Knightsbridge ligner hun den modne, 35-årige kvinde hun er.

Tilgangen

Håret er glat, sminken er beskeden, og tøjet - brune slacks og en blå/hvid-stribet trøje - er nærmest opsigtsvækkende uopsigtsvækkende for en kvinde, der i dameblade roses for sin stilsikre påklædning. Men dagens påklædning illustrerer meget godt hendes tilgang til musikken.

»Sangene er absolut det vigtigste. Du kan have den bedste produktion, det smukkeste ansigt og det lækreste tøj, det største pladeselskab og det bedste management, men det hele afhænger af sangene.«

Og hun vil ikke ændre på sine sange, så de er decideret målrettet et europæisk publikum, selvom hun gerne vil sælge flere plader i Europa.

»Jeg ved ikke, hvordan det skulle gøres. Jeg vil stadig lave remix, men hvert marked er forskelligt. Selv i USA er mixene forskellige, fordi regionerne er vante til en bestemt lyd.

Sangen fungerer måske, men så laver du måske en bestemt lyd til den region. Og det har jeg det okay med, så længe det ikke mister essensen af, hvad sangen handler om.

I stedet tror jeg, at jeg skal komme herover noget mere, selvom det er svært at springe af karrieretoget i Staterne. Jeg har nogle områder i Europa, hvor det går godt, men jeg skal simpelthen blive ved med at komme tilbage i stedet for bare lige at dukke op en enkelt gang og så ikke blive set igen før et par år senere,« siger Faith Hill.

Vokalen

Hendes rene, sjæl- og kraftfulde vokal har gjort hende stor i USA, men hun skriver ikke selv sine sange, selvom de er vigtige for hende. Det har hun folk til! Har du da ikke lyst til at skrive selv?

»Jeg har skrevet. Da jeg først flyttede til Nashville, var single, ikke havde børn og min karriere ikke gik med raketfart. Men jeg tager mig simpelthen ikke tiden nu. Jeg har ikke tiden,« forklarer Faith Hill.

Til gengæld er udvælgelsesprocessen omfattende.

»Jeg lytter til tusinder, tusinder og atter tusinder af sange,« siger Faith Hill og griner let, mens hun puster ud. Som gik det lige pludselig op for hende, at arbejdsbyrden lyder lidt uoverskuelig.

»Men det betyder ikke noget, hvor jeg får sangene fra. De kommer fra hele verden. Sangskriveren skal ikke nødvendigvis være en, jeg har arbejdet med før, en legendarisk sangskriver eller en succesfuld sangskriver. Jeg kigger meget sjældent på sangskriveren, når jeg lytter til en sang.«

Sangskrivning

Men hvis du bruger så meget tid på at lytte til sange, kunne du jo bruge tiden på at skrive i stedet?

»Well, jeg lytter oftest, når jeg kører i bil. Det er sjældent, jeg sidder foran stereoen og lytter til musik. Det er altid, når jeg er på farten. I bil eller fly.«

Med sig på den aktuelle promotionturné, hvor hun har haft base i London men også har ført hende til Tyskland og sågar en optræden i Bingolotto på svensk TV, har hun både sin mand og deres tre små børn.

Kan du lide Europa?

»Ja, meget. Historien her er fantastisk. De to ældste på fem og fire har deres privatskole med, og de været på udflugt stort set hver eneste dag. Halvdelen af dagen er de i klasselokalet og halvdelen af dagen er de ude. Og det vil give dem meget. Jeg kan se indflydelsen allerede.

I går lærte de om Henry VIII, fordi de skulle ud og opleve hans historie i Tower of London i dag. De fortalte mig om alle de af hans koner, der havde fået hovedet hugget af! Det var som om de havde spurgt om de kunne få chokoladeis,« fortæller Faith Hill med et grin.

Efter denne lille promotionturné går turen atter tilbage til USA for at lave promotion for pladen der.

»Men jeg vil også gerne have dette album ud til mine fans. Det har været længe undervejs, og indenfor de næste 18 måneder skal jeg på tour igen, spille sangene live på scenen, give dem liv.

Og når jeg kommer tilbage - og jeg kommer tilbage - vil det forhåbentlig være på scenen for at synge de sange, som forhåbentlig også virker her i Europa.

Endelig,« siger Faith Hill.

peter.elsnab@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.