Videnskabs-morskab med Madsen og Madsen

Hjernens udviklingshistorie. Det lyder måske tørt og videnskabeligt, men det behøver det ikke at være, påstår brødrene Peter og Anders Lund Madsen, der sammen med Kim Larsen og Trine Dyrholm vil gøre emnet spændende for menigmand. Forestillingen "Mr. Nice Guy" får premiere på Bellevue til efteråret.

»Hvor kommer vi fra? Hvor skal vi hen? Og hvor fantastisk heldigt er det ikke, at du og jeg står lige her på dette sted lige nu - det kræver jo uendeligt meget mere held end at vinde på 10 lottokuponer i træk?«

Peter "Hjerne" Madsen er energisk gået i gang med at fortælle om, hvad den nye forestilling "Mr. Nice Guy" kommer til at handle om.

»Det bliver en musikalsk komedie om menneskehjernens udvikling,« fortæller han til pressemødet på Bellevues scene. Og egentlig burde Anders Lund Madsen stå ved hans side, men broderen er pludselig væk. På toilettet, forlyder det.

Komisk nok bliver det ubelejligt langvarige toiletbesøg en glimrende illustration af Peter Lund Madsens pointe: At hvis der i menneskets fire milliarder år lange udvikling blot var sket en enkelt lille afvigelse, havde han og broderen ikke stået på Bellevues scene i dag.

I det samme kommer Anders Lund Madsen tilbage og kan tage over med en gribende beretning om, hvordan et utal af tilfældigheder i sin tid betød, at hans og Peters forældre kom til København for at studere på nogenlunde samme tid. Og siden fandt hinanden.

Dyr er nogle svin

»Far var en stille type, og der ville aldrig være sket noget, hvis ikke en frisk fyr havde smidt 156 kvindesko i en sæk, som herrerne kunne fiske i. Her fiskede far helt tilfældigt mors sko op og fik den første dans. Havde han taget en hvilken som helst anden sko, var vi aldrig blevet født,« nærmest råber Anders Lund Madsen for at understrege betydningen af sin fars valg.

Om vi andre skal græde eller grine over brødrenes held i evolutionens lotteri er lidt uvist. Det sidste er nok mest passende.

I hvert fald har de to brødres enestående held ført til, at de sammen har udviklet dette nye koncept til en forestilling, hvor tunge videnskabelige fakta om den menneskelige hjernes udvikling skal gøres let forståelige ved hjælp af dansetruppen The Robodettes, sangerinden og skuespilleren Trine Dyrholm, Kim Larsens musik og en masse illustrerende fortællinger om mennesker og dyr.

»Da jeg var 7 og min bror 10 år, var vi på Zoologisk Museum. Vi havde kigget på alle dyrene og kom til slut til et spejl, hvorover der stod, at vi her kunne se verdens farligste dyr. Jeg har aldrig glemt, hvad vi så i spejlet. Siden har jeg skammet mig og følt skyld over mennesket, der gør alle de frygteligste ting. Og jeg har tænkt, at verden sikkert ville være et meget bedre sted, hvis mennesket ikke var her. Den forestillingsverden vil Peter og jeg gøre op med nu. For i virkeligheden er det lige omvendt. Det er dyrene, der er nogle svin. Vi er de eneste, der forsøger at opføre os ordentligt. Og det er en forfærdelig verden. Og i virkeligheden er det alle de ting, som menneskene gør ved verden, der gør den til at holde ud,« siger Anders Lund Madsen.

»Det er jo slet ikke tilfældigt, at det er os, der står uden for buret og kigger ind på aberne. Vi er de kloge. Det er os, der er vinderne. Og samtidig forpligter det os til at føre det videre på en ordentlig måde.«

Den bedste til musikken

Men hvorfor er Kim Larsen blevet blandet ind i brødrenes hjerneprojekt?

»I takt med at vores ambitioner begyndte at vokse, ville vi have den bedste til at lave musikken. Vi ville have noget holdbart. Og da vi begge har beundret Kim Larsen, siden vi var børn, spurgte vi ham,« fortæller Anders Lund Madsen.

Kim Larsen siger om sin medvirken:

»De to hobitter ringede, og så sad vi en aften og fik nogle kringler, mens de fortalte om forestillingen. De var jo meget sjove, og så sagde jeg ja. Jeg kan også lide budskabet om, at mennesket i bund og grund er godt. Jo ældre jeg bliver, jo mindre tror jeg på Gud og mennesket. Så kan jeg blive misantrop og kyniker, eller også kan jeg tvinge mig selv til at tro på det gode i mennesket. Jeg har ligesom brødrene valgt det sidste,« fortæller Kim Larsen, der ellers kun sjældent tager bestillingsopgaver.

Men Madsen og Madsen spurgte på et heldigt tidspunkt i efteråret, da Kim Larsen lige havde lagt sidste hånd på cd'en "7-9-13".

»Lige i kølvandet på sådan en plade aner man ikke, hvad man skal gøre af sig selv. Så det her har været ren terapi,« siger Kim Larsen, der har afleveret ni melodier til forestillingen på Bellevue.

linda.bang@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.