Radiodokumentar: Vores fremtid - vores kulturkamp

Kulturkampens arena er med få undtagelser overladt til snæversynede, tilbageskuende, hævntørstige og skadefro debattører. Derfor må en ny generation tage fat.

Kampen om værdierne, radiodokumentar, lørdag den 1. maj P1 kl. 14-17 (se også www.dr.dk)

Det er nu knap halvandet år siden - nærmere bestemt den 17. januar 2003 - at statsministeren for et kort øjeblik smed den strategiske og pragmatiske spændetrøje, gjorde sig fri af stemmemaksimerings-princippernes snærende bånd og lancerede den såkaldte kulturkamp.

En kulturkamp hvis fineste formål skulle være at afgøre, hvilke værdier der skal dominere og dermed bære morgendagens velfærdssamfund og fremtidens Danmark.

Med andre ord en kamp om den kultur, der skal være udgangspunkt for det Danmark, som min generation just er blevet voksen i, snarligt bliver forældre i, og som vores børn skal være først unge, så voksne og siden selv forældre i.

En garde! Nu skulle de argumentatoriske klinger krydses og den sædvanligvis mølædte og defensive politiske samtale om rigid realpolitik erstattes af en debat om immaterielle værdier. En debat om, hvilken etik, moral og hvilket menneskesyn der skulle være fundamentet for velfærdsstatens rejse langt ind i det 21. århundrede. Endelig en statsminister, der turde iscenesætte en fremsynet samfundsdebat. Og endelig en samfundsdebat med tilstrækkelig nerve og relevans til, at den måtte formodes at kunne fungere som nødvendig vitaminindsprøjtning til den ellers kedelige og patos-forladte politiske (diskussions-) kultur her i kongeriget. Fantastisk.

Snæversynet debat

Men nej. For knap havde statsministeren givet bolden op til værdi- og kulturkampen, før han frivilligt overlod arenaen til en lille forsamling, der med få undtagelser bestod af snæversynede, tilbageskuende, hævntørstige- og skadefro debattører, der pludselig oplevede deres anden ungdom i den offentlige debats medielandskab.

Og netop disse kulturkæmpere, hele 22 af slagsen fra Ulla Dahlerup over Klaus Rifbjerg til Lars Hedegaard, var omdrejningspunktet for et yderst velstruktureret og oplysende stykke radiojournalistik lavet af radioens dokumentargruppe og sendt under titlen "Kampen om værdierne". Den tre timer og ikke et minut for lange radiodokumentar gav både et overblik, indblik og tilbageblik på værdidiskussions-temaer og argumenter på et til dato hidtil uset niveau.

Men hvad det 180 minutters dokumentarprogram indeholdt af kvaliteter, hvad angår indblik, overblik og tilbageblik, savnede det til gengæld - uforskyldt - i fremblik og perspektiv.

Opgør med fortiden

Uforskyldt, fordi det i løbet af programmet igen-igen blev udstillet, at med Søren Krarup og Bent Jensen flankeret af kulturministeren på den ene side og et impotent centerdemokratisk parnas personificeret ved den aggressive, men tandløse Mette Frederiksen på den anden side er kulturkampen ikke blevet en kamp om fremtidens værdier og udfordringer på tværs af generationer, men et opgør med fortidens traumer og myter med de dertil hørende fossilerede værdier og argumenter.

Så i stedet for den nødvendige, potente og offensive kamp på ord og argumenter er kulturkampen, hvilket den tre timer lange radiomontage krystalliserede, blevet til en uskøn brydekamp mellem kombattanter, der for længst har mistet såvel den intellektuelle finmotorik som den åndelige muskelkraft til at tænke fremad på den virkelighed, som ligger fem, ti, tyve eller halvtreds år ude i horisonten. Den virkelighed, der tilhører min og fremtidige generationer.

Derfor var programmet "Kampen om værdierne" en kærkommen lejlighed til at erkende, at det er min generations pligt at få kulturkampen genoplivet og få den tilbage på sporet. For hvis vi ikke melder os ind i kampen, fortsætter værdidebatten med at være kendetegnet ved en dialog med fortiden og kulturkampen en kamp inden for rammen af det midaldrende Danmarks intellektuelle 'Oldekolle'.

Ingen fælles dagsorden

Efter at have valgt dagligstuen, radioen og en kop kaffe frem for Fælledparken, de røde faner og bajerne for at være i selskab med de 22 frontfigurer i kulturkampen står det lysende klart, at der hverken eksisterer et drive eller en fælles dagsorden for kulturkampen, men derimod 22 af slagsen.

Men hvad er det, værdidebatten drejer sig om for mig?

Den handler om at afklare det liberale demokratis fundament. Hvad er det, der virkelig betyder noget? Hvad er det, der adskiller et levedygtigt demokrati fra andre styreformer? Hvad er det, der gør, at man kan begå utroskab uden at blive stenet, at man kan være homoseksuel uden at risikere dødsstraf, eller at man kan stille sig op på et gadehjørne og råbe »Gud er en idiot«, uden at det får konsekvenser for ens ytringsfrihed?

På den måde er værdikampen en afgørende forudsætning for at sejre i krigen mod terror. For at sejre over dem, der vil likvidere vores demokratiske samfund. Det handler om oplysning. Hvis ikke vi forstår de værdier, vort samfund bygger på, er vi ikke i stand til at forsvare dem mod overgreb udefra.

Primært og sekundært

Værdikampen drejer sig med andre ord også om, hvilke værdier der er primære, og hvilke der er sekundære. Hvilke værdier kan tåle at komme under pres, uden at demokratiets fundament eroderes? Det er efter min bedste overbevisning naivt at tro, at man kan forsvare frihed med endnu mere frihed. Friheden kræver af og til at blive beskyttet - om nødvendigt med våbenmagt - mod dem, der vil den til livs.

Det er den værdikamp, der er fremadskuende. Den må ikke ende som akademisk bragesnak om fortiden. Det er fremtiden for vigtig til, hvad enten man er nationalist, kulturradikal, ekskommunist, utopist eller især borger.

kultur@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.