En fynsk kunst-yngling på 75

Den fynske Forårsudstilling fejrer 75 års jubilæum på Fyns Kunstmuseum.

Fyns Kunstmuseum:
DEN FYNSKE FORÅRSUDSTILLING
Indtil 22. august

Våren går virkelig gennem Fyns Kunstmuseum med en vital jubilæums-præsentation af Den Fynske Forårsudstilling.

Med sine 75 år er den provinsens ældste kunstnersammenslutning. Kun to grupper herhjemme har eksisteret længere, nemlig Den Frie Udstilling, etableret i 1890, og navnkundige Grønningen, som så dagens lys i 1915.

Trods den høje anciennitet fremstår sammenslutningen som en adræt yngling.

Alle 20 medlemmer er mobiliseret i anledning af festligholdelsen og udfolder sig strålende i overensstemmelse med den naturinspiration, der gennem årene er omsat på forskellig vis. Enten med nye værker eller ældre efter eget valg.

Den fulde bemanding er et krav fra Anne Christensen, leder af Fyns Kunstmuseum, der denne gang giver gemytterne husly i stedet for på Filosofgangen, hvor de plejer at få tag over hovedet og kan optræde lidt mere udis-ciplineret end på et museum.

Picasso som gæst

I år er der ingen gæster indbudt, selv om der plejer at være to-tre stykker. Bosteds- og oprindelseskriteriet er for længst fraveget, oplyser formanden Frede Troelsen, thi kun en brøkdel af medlemmerne kan lokalisere deres rødder i den fynske muld. Resten er rekrutteret fra det øvrige land.

Af prominente blandt de sammenlagt 200 gæster, der har leveret vitaminer til de årlige mønstringer, kan nævnes Pablo Picasso, Käte Kollwitz, Emil Nolde, Fernand Léger, André Masson og Jean Deyroll. Også fynbomalerne Johannes Larsen og Fritz Syberg optrådte hyppigt som inviterede og var med til at højne sammenslutningens niveau.

I fjor blev Søren Hillerp Vaag og Karen Gabel Madsen, begge af årgang 1961, optaget som fuldgyldige medlemmer efter nogle sæsoner som gæster.

Det ældste medlem, Erik Enevold, er fra 1926. Han har den seneste halve snes år dyrket og boet på Fanø, mens hans søn Jens Enevold gør i bl.a. bornholmske formationer. Desuden rumsterer bl.a. Tove Hummel i hovedstaden med en afstikker til det Svaneke, som er så forgudet blandt kunstnere.

Emmer af liv

Jens Bohr er naturmand om nogen og transformerer sine indtryk i en bestemt japansk teknik.

P. O. Hansen er vild med de færøske fjelde, Sys Hindsbo fremholder de store menneskekroppe, og Thorkild Hoffmann Larsen bruger forskellige former for granit i sit arbejde. Annette Holdensens lyst til udforskning af omgivelserne er usvækket, maleren Poul Lee arbejder intuitivt, billedhuggeren Eiler Madsen beskæftiger sig især med nøgne mands- og kvindekroppe.

Kollegaen Keld Moseholms værker tangerer det monumentale og udstråler ro.

Finn Nielsen, også billedhugger, kan hamre poesi ud af de tunge sten, mens Bjørn Nordahl endnu engang demonstrerer, at han suverænt behersker de klassiske retninger.

John Olsens hovedærinde i mange år har været naturens produkter. Hanne Skyum viser vævninger og akryl på lærred.

G. Rune Sundien pejler sig ind på menneskets vilkår i en ydre ramme af by og bytilstande, og Frede Troelsen har engang sagt, at kunstnerisk skaben er et forsøg på at overvinde dødsdriften.

Udsagnet synes mildnet i de udstillede værker. De emmer af liv.

Udstillingen varer til 22. august.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.