Fotograf gjorde Hitler til grin
Dansk fotograf manipulerede med foto og ændrede Hitler til en godmodig malersvend. Motivet blev siden brugt på 200.000 postkort, som Frankrig fik kastet ud over Tyskland.
Den danske journalist og fotograf, der manipulerede med et foto af Hitler og gjorde despoten til grin i Tyskland, trækkes nu frem i lyset på en udstilling på Statsbiblioteket i Århus. Den åbner mandag den 19. april og varer frem til den 24. maj.
Det er første gang, at offentligheden stifter bekendtskab med den ukendte Marinus Jacob Kjeldgaard (1884-1964), der levede det meste af sit liv i Paris, hvor han virkede for den franske ugeavis "Marianne" i perioden 1932-1940.
Studieleder, cand. mag. Gunner Byskov, Fotografskolen i Viborg, opdagede danskerens eksistens i den franske hovedstad og fik appetit på at grave i hans fortid. Han kontaktede Kjeldgaards nevø, den pensionerede professor Niels Ole Kjeldgaard, og turen gik hurtigt omkring de vældige arkivalier på Statsbiblioteket.
»Her afsløredes det, at Statsbiblioteket er i besiddelse af et originalt eksemplar af "Marianne", hvor Kjeldgaard - kaldet "Marinus" - viste sine fotomontager. I alt præsterede han 250 af slagsen med nazikoryfæer som Hitler, Goering og Goebbels samt af andre berømtheder og berygtede personager,« fortæller udstillingens arrangør, Erling Midtgaard Hanssen.
200.00 postkort
Den franske ugeavis bragte den 4. oktober 1939 - en måned efter Hitlers invasion af Polen og begyndelsen på Anden Verdenskrig - på halvdelen af forsiden et billede af Hitler som maler iført kittel og i fuld gang med at hvidte en Bierstube. Han så meget koncentreret og veltilfreds ud, og billedteksten lød: »Verden ville stadig leve i fred ... hvis enhver passede sit arbejde.«
»Det komiske foto, der udtrykte en kontrast mellem den aggressive feltherre og den lille fornøjede håndværksmaler, opnåede betydelig popularitet. Det franske propagandaministerium købte rettighederne og lod 200.000 postkort med det manipulerede motiv kaste ud over Tyskland. Senere blev det via en agent i USA solgt og trykt i 140 amerikanske aviser og magasiner.
Hitlers hoved er sat på en model,« forklarer Erling Midtgaard Hanssen.
I Rigsarkivet
Der er også foretaget undersøgelser i Rigsarkivet, hvor der bl.a. var breve fra Marinus efter afrejsen i 1908-09. Han havde ikke havde kontakt til Danmark og familien, der bl.a. bestod af seks brødre.
Ligeledes rummer det den danske gesandts beskrivelse af hans lejlighed efter hans død med enorme bunker af udklip og andet materiale. Marinus var ugift og levede et stilfærdigt liv.