EU-forslag rammer kunstnere

Europaparlamentet har vedtaget at forhøje beløbsgrænsen for, hvornår der skal betales følgeretsafgift til kunstnerne ved kunstsalg.

Et forslag, som netop er vedtaget i Europaparlamentet, vil ramme hundredvis af danske billedkunstnere på pengepungen, hvis det også vedtages i EU Kommissionen.

Det er reglerne om følgeretten, som EU vil røre ved. Følgeretten er den ophavsretslige afgift på fem pct. af et kunstværks værdi, som kunstneren skal have, når et kunstværk videresælges på auktion eller fra et galleri.

I Danmark tilfalder de fem pct. kunstneren, når salgsværdien er på 2000 kr. eller mere. Europaparlamentet vil forhøje denne grænse til godt 7500 kr. Det vil således kun være dyre kunstværker, der udløser afgiften, og det vil få økonomiske konsekvenser for mange af de 400-500 danske kunstnere, som hvert år får udbetalt i alt fem-seks mio. kr. via ordningen.

Det er Copy-Dan, der forvalter billedkunstnernes ophavsret og sørger for, at pengene ved salg kommer i kassen. Forvaltningschef Kirsten Kierkegaard, Copy-Dan, siger, at de afgifter, der kommer ind, er en god ekstraindtægt for mange billedkunstnere, som er en kunstnergruppe, der normalt ikke tjener de store penge.

»De kunstnere, der med den forhøjede grænse på 7500 kr. bliver tilbage og skal have penge, er dem, hvis billeder bliver solgt til høje priser. Det er socialt helt uacceptabelt, at kun kunstnere med dyre billeder får noget ud af det, mens resten intet får. Det er forkert og urimeligt,« siger Kirsten Kierkegaard.

Copy-Dan har beregnet, at kun 30 pct. af de billeder, der sælges i dag, vil nå op over grænsen. Det betyder, at hvis den vedtages vil det salg, som udløser penge til kunstnerne, falde med 70 pct.

»Det vil især ramme alle de unge og forholdsvis ukendte kunstnere. Dem, som måske aldrig har opnået særlig høje priser, men som dog er værdige til at blive solgt på auktion. Det svarer lidt til, at man i et aktieselskab kun betaler udbytte til dem, der har mange aktier. Så det er socialt set meget uacceptabelt, hvis det bliver løsningen,« siger Kirsten Kierkegaard.

Nordisk modstand

I de nordiske lande har man hidtil været tilfredse med, at man selv har kunnet fastsætte grænsen for, hvornår der skal betales afgift. Men i Europaparlamentet er der flertal for at fastsætte den høje grænse for alle landene.

Europakommissionen skal nu give sin mening til kende om den nye regel. Hvis kommissionen støtter parlamentets forslag, er det vedtaget. Derfor sætter de nordiske lobbyister nu alle deres kræfter ind på at påvirke kommissionen.

Også Dansk Billedkunstforbund er bekymret over forslaget.

»Nogle gange er det de små kroner, der betyder noget, og de kan være med til at holde nogle kunstnere i live. Billedkunstnerne har i lange perioder ingen indtjening, og det betyder da noget, at der er nogle andre indtægtskilder fra tidligere arbejde. Vi har jo også brug for de unge og dem, der er på vej. Rent politisk må man sørge for at have en underskov, der kan leve af deres kunst, så det ikke kun er stjernerne der trives,« siger billedkunstnernes formand, Jane Balsgaard. gorm.grove@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.