De unge nyheder gik i æteren
P3s nye nyhedsudsendelse for de 20-30 årige gjorde skeptikerne til skamme, mener P3 redaktør Henrik Heide.
Det var lige på og hårdt og med fart over feltet, da DRs nye nyhedsudsendelse målrettet mod det unge publikum i går for første gang gik i luften.
P3 Nyhederne er navnet, og mens rådhusklokkerne rungede som optakt til den sædvanlige Radioavis kl. 12, var P3 Nyhederne allerede langt inde i det første indslag. I øvrigt det eneste, som redaktionen selv havde opdyrket i den fem minutter lange nyhedsudsendelse.
Tonen i den nye nyhedsudsendelse var nøgtern og saglig, men i valget og prioriteringen af nyheder adskilte udsendelsen sig fra de gammelkendte timenyheder. P3 Nyhederne kan høres hver time fra kl. 12 til kl. 17. De henvender sig primært til de unge i 20-30 års alderen.
Mens Radioavisen, som kan høres på P4 hele dagen og på P1 kl. 16 og 17, som tophistorie havde valgt en historie om kræftpatienter, der sendes til udlandet, bragte P3 Nyhederne historien om, at forældre lader deres børn passe på computercaféer. Et tilsyneladende omsiggribende, landsdækkende problem, ikke mindst under julehandelen i december. En snak fulgte med en caféindehaver på Østerbro, som kunne bekræfte, at børn helt ned til otte år bliver efterladt på caféen med 40 kr. på lommen til spil i et par timer, mens mor og far handler ind. Børnene betragter så de ansatte som pædagoger.
Børnerådets formand, professor, dr.phil. Per Schultz Jørgensen, blev spurgt, og han fandt det skræmmende, at børnene overlades til sig selv på den måde uden ordentlig kontakt til voksne. Indslaget varede godt to minutter.
40 sekunder politik
De næste 40 sekunder var viet til P3 Nyhedernes politiske indslag. Det handlede om statsminister Poul Nyrup Rasmussens nytårstale og løfterne om skattelettelser. Her svarede Venstres Anders Fogh Rasmussen kritisk tilbage.
Efter det fulgte et udenrigspolitisk indslag på godt 10 sekunder om at israelske soldater havde skudt en palæstinensisk landmand i Gaza.
Næste indslag handlede om problemer med optagelserne på lægestudiet. På grund af karakterkravene viser det sig, at der er langt flere svenskere på medicinstudiet i Danmark, end der er danskere på det tilsvarende studium i Sverige.
Endelig kunne lytterne, som havde stillet ind på P3 Nyhederne, høre, at vejret i løbet af dagen ville blive diset og skyet, hvad det i øvrigt allerede var.
Så var de fem minutter gået. I løbet af eftermiddagen udviklede redaktionen hovednyhederne med nye interviews og nye kilder.
Tilfreds redaktør
Imens havde man på Radioavisen på P4 kunnet høre om, at de radikale vil afskaffe værnepligten, at den palæstinensiske leder Arafat forhandler fred med Bill Clinton og om morgenfriske danskere på udsalg. Samt naturligvis vejret, som heldigvis viste sig at være det samme som på P3 Nyhederne.
P3s redaktør, Henrik Heide, er tilfreds med premieren.
»Alle de skeptikere, som på forhånd havde kaldt udsendelserne for pop-nyheder og "pop-lic" må være blevet alvorligt skuffede. Det får de nemlig ikke. Målgruppen vil ikke have pop, men troværdighed. Vi serverer nyhederne i en konkret og fortællende stil, som ikke er abstrakt, men i et aktivt, billedrigt sprog,« siger en tilfreds Henrik Heide. gorm.grove@jp.dk