- For abonnenter
»Alle har et forhold til Ib Spang Olsens tegninger«
Kunstmuseum Brandts er aktuel med en udstilling om den folkekære tegner og forfatter Ib Spang Olsen. Fra flere sider lyder det, at tegnerens fantasifulde, tryllebindende og samfundskritiske streger i høj grad stadig er relevante i dag.
»Der er kun én Ib Spang Olsen,« slår tegner og børnebogsforfatter Jakob Martin Strid fast, da jeg en kende kækt siger, at han må være nutidens svar på Ib Spang Olsen.
»Men det er selvfølgelig smigrende,« tilføjer Jakob Martin Strid udglattende.
Der er ikke mange, som har sat et lige så markant aftryk i danskeres barndom som den afdøde forfatter og tegner Ib Spang Olsen. Han førte blyanten i over syv årtiers børnebøger, plakater, tv og sågar frimærker.
Han har sat billeder på H.C. Andersens eventyr og lagt motiver til Halfdan Rasmussens vers. Han har tegnet og fortalt for især børn, og selv om hans egne fortællinger som ”Drengen i månen”, ”Det lille lokomotiv”, ”Kiosken på torvet” og ”Mosekonens bryg” er fra 1960’erne og 1970’erne, er de tidløst gået videre fra generation til generation. Lige nu er Kunstmuseum Brandts aktuel med en udstilling om den folkekære tegner.
Selv om der kun er én Ib Spang Olsen, har han været svær at slippe udenom gennem årene for Jakob Martin Strid.
»Han var en naturkraft. Hvis jeg gik ned på biblioteket, var hans bøger og plakater over det hele. Han havde også fjernsynsprogrammer, hvor han tegnede. Han var bare en, som var der, ligesom Mozart, The Beatles og statsministeren,« forklarer Jakob Martin Strid.