Den spanske operasanger José Carreras favner både opera og popmusik

75 år: José Carreras viste allerede som dreng talent som sanger. Han opnåede verdensry som en af ”De Tre Tenorer”.

Artiklens øverste billede
Kendetegnende for José Carreras' karriere har været hans evne til at kombinere klassisk opera med optræden sammen med populærkunstnere som f.eks. Diana Ross, Udo Jürgens og Charles Aznavour. Arkivfoto: Ursula Duren

Den spanske tenor José Carreras er især kendt for sine fortolkninger af operaer af Verdi, Puccini og Donizetti.

Han blev født i et arbejderkvarter i Barcelona med det catalanske navn Josip Maria Carreras Coll.

Faren var oprindelig fransklærer, men da han havde kæmpet på republikanernes side under Den Spanske Borgerkrig, blev han efter diktatoren Francos magtovertagelse forbudt at undervise og måtte i stedet arbejde som færdselsbetjent. Moren havde en frisørsalon.

Allerede som 11-årig optrådte Carreras i Manuel de Fallas ”El retablo de Maese Pedro”. Bedstefaren fik ham optaget på musikkonservatoriet i Barcelona, og så var hans livsbane udstukket.

Carreras debuterede på operaen i sin fødeby i 1970 og har i løbet af sin karriere sunget flere end 60 roller i førende operahuse verden over: London, Milano, New York og mange flere.

Optrådte under VM

Berømmelsen tog for alvor fart, da José Carreras som en af ”De Tre Tenorer” i årene 1990-2003 gav en række store koncerter med Plácido Domingo og nu afdøde Luciano Pavarotti.

Tenorerne optrådte under VM i fodbold i 1990. Deres repertoire, som også bevægede sig uden for operaverdenen, var efter manges smag for poppet og populært, men de nød en enorm folkelig yndest og solgte millioner af plader.

I sin karriere har Carreras sunget med operaførstedamer som Kiri Te Kanawa, Birgit Nilsson og Katia Ricciarelli.

Sidstnævnte blev en kunstnerisk partner, efter at de i 1972 havde sunget ”La Bohème” sammen i Parma. Deres parløb varede i 13 år og omfattede både sceneoptrædender og pladeindspilninger.

Evnede at kombinere

En anden musikalsk personlighed, som fik stor indflydelse på José Carreras’ karriere, var dirigenten Herbert von Karajan.

Kritikere beskriver Carreras’ stemme som en lyrisk og farverig tenor. Nogle har også anført, at hans røst har problemer i de øverste toner af registret, hvilket Carreras også selv har medgivet.

Kendetegnende for Carreras har været hans evne til at kombinere klassisk opera med optræden sammen med populærkunstnere som Diana Ross, Udo Jürgens, Charles Aznavour, Debbie Harry, Sissel Kyrkjebø og en lang række andre.

José Carreras er også kendt for humanitært arbejde. Han er formand for en fond, der bærer hans navn og arbejder for at bekæmpe leukæmi. Han oprettede fonden, da han selv var kommet sig over kræftsygdommen i 1988.

Carreras blev i 1971 gift med Mercedes Pérez. De fik to børn, og ægteskabet holdt i 21 år. I 2006 giftede Carreras sig med Jutta Jäger, som han blev skilt fra i 2011.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen