Radio Loud får skarp kritik af Radio- og tv-nævnet og kort frist til at rette op

Radio- og tv-nævnet har behandlet Radio Louds public service-redegørelse for 2020 og kommer med en »usædvanlig skarp kritik« af en række af radiokanalens forhold. Kanalen har 14 dage til at komme med en plan. Programdirektøren »lægger sig ned«.

Artiklens øverste billede
Berlingske Media blev for et år siden medejer af Kulturradio Danmark, der driver Radio Loud. Radio Loud får samlet set et tilskud på 260,81 mio. kr. til at lave radio for i fire år. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Igen og igen har politikere, debattører, ledere, influencere og andre kritikere harceleret over Radio Loud, som har været i luften siden den 1. april 2020.

Tirsdag kom så Radio- og tv-nævnets længe ventede dom over Radio Louds public service-redegørelse for perioden den 1. april 2020 til den 31. december 2020. Her lyder der »usædvanligt skarp kritik« af, at kanalen på en række væsentlige punkter ikke lever op til kravene i programtilladelsen.

Det har ført til, at nævnet ekstraordinært knytter en egentlig afgørelse til sin udtalelse, hvori man giver Radio Loud en frist på 14 dage til at redegøre for, hvordan kanalen vil rette op på forholdene, samt en frist på fire måneder til at implementere ændringerne.

»Den værste sanktionsmulighed, vi har efter loven, omfatter at tilbagekalde tilladelsen midlertidigt eller permanent. Det er aldrig sket før. Om vi vil gøre det, kan vi ikke sige noget som helst om endnu. Det afhænger af, hvad de når frem til på Radio Loud. Vi har også mulighed for at afgive flere påbud og se, om vi kan få dem til at rette ind. At inddrage sendetilladelsen er det mest vidtrækkende, så trækker vi tæppet væk under stationen. Og i det tilfælde skal der være tale om grove og væsentlige mangler,« siger formand for Radio- og tv-nævnet samt professor i it- og medieret Søren Sandfeld Jakobsen.

Radio- og tv-nævnet påpeger i afgørelsen en række mangler i Radio Louds public service-redegørelse. Herunder kanalens live-udsendelser, som ikke vurderes at leve op til betegnelsen live, den manglende interaktion med lytterne, den geografiske forankring, som ikke er bred nok, og endelig at Radio Loud ikke har indhentet nævnets godkendelse inden gennemførsel af væsentlige ændringer.

Nævnets afgørelse og udtalelse følger efter en proces, hvor nævnet har gennemført en offentlig høring over samtlige public service-redegørelser, herunder Radio Louds.

Ganske få lyttere

På trods af at den licensfinansierede radiokanal har sendt i knap halvandet år, er størstedelen af befolkningen endnu ikke bekendt med kanalens eksistens. Det viste en kendskabs- og kvalitetsmåling foretaget af analyseinstituttet Kantar Gallup i juli. Her blev det fastslået, at blot 38 pct. af befolkningen er bekendt med radiokanalens eksistens efter et år. Dermed lever kanalen ikke op til kravet om at skulle kendes af mindst 40 pct. efter et år. Af de 38 pct., som tilkendegav at kende Radio Loud, var de 12 pct. såkaldt »uhjulpet kendskab«, hvilket vil sige, at respondenten uden at blive tilskyndet til at huske brandet ”Loud” selv tilkendegav at kende det, mens de resterende er såkaldt »hjulpet kendskab«.

Lyttertallet har ligget så lavt, at det knapt har været målbart, men da der i sendetilladelsen ikke er stillet konkrete krav til lyttertal, har nævnet ikke kunnet tage det element med i sin vurdering. Søren Sandfeld Jakobsen fortæller, at det blev drøftet »jeg ved ikke, hvor mange gange« blandt medlemmerne.

»Vi har været nede i de tidligere udbud både for Radio24syv og Radio4, og vi må bare konstatere, at man ingen af stederne har fastsat krav for lyttertal. Hvis man ville det, havde man haft en helt oplagt mulighed for at gøre det her, og når man ikke har gjort det, er det ikke en forglemmelse, som nogle måske troede til at starte med,« lyder det.

Han siger, at nævnet finder det »mærkeligt«.

»Det betyder, at vi ikke kan komme hele vejen rundt om denne afgørelse, og det ærgrer os,« erkender han og tilføjer, at det ville være oplagt at inddrage det element i vurderingen af fremtidige udbud.

Ét punkt bliver svært

I august fratrådte Louds programdirektør Ann Lykke Davidsen og blev erstattet af Berlingskes hidtidige nyhedschef Simon Andersen, der blev udnævnt til ny programdirektør og chefredaktør. Han er tidligere nyhedschef for Radio24syv.

»Jeg er glad for, at nævnet tager redegørelsen til efterretning i vidt omfang og siger, at den er retvisende. Nogle havde frygtet, at stikket skulle hives på Radio Loud, men det er jo slet ikke der, vi er. Så er der nogle helt konkrete og alvorlige kritikpunkter, som handler om dele af sendetilladelsen, der ikke er efterlevet. Der er simpelthen kun én ting at sige til det: Vi lægger os ned. Vi skal leve op til den aftale, vi har indgået med myndighederne. Det må vi finde ud af, hvordan vi gør,« siger Simon Andersen.

Ét af kritikpunkterne handler om jeres geografiske forankring, hvilket umiddelbart lyder som en stor ting at skulle gøre noget ved. Kan I virkelig nå det på den tid?

»Det har du ret i, det er det punkt, hvor man tænker, ”okay, hvad gør vi lige her?”. Vi har haft en stor redaktion i Svendborg. Men vi skal finde en måde at placere journalister flere forskellige steder. Det skal vi finde ud af, hvordan vi gør,« siger programdirektøren.

Ved sin tiltrædelse lovede han markante ændringer:

»Min opgave er at skabe nogle programmer, som folk gerne vil høre. Jeg vil gerne lave noget journalistik, som folk lægger mærke til. Jeg vil sørge for, at vi får magtkritisk kulturjournalistik i Danmark, og jeg vil gerne sørge for, at når sendetilladelsen udløber i 2024, så tænker folk, ”nej, det skal vi simpelthen have mere af”. Jeg skal være med til at skabe respekt omkring noget, som folk af gode eller mindre gode grunde ikke bryder sig om.«

Simon Andersen har i flere interviews givet udtryk for et ønske om at rykke målgruppen for den erklærede unge-radio, der oprindeligt havde en målgruppe på de 15-32 årige. I et interview i Politiken sagde han, at radioen nu skulle være for den samlede flok af danskere, der er født efter 1980.

Derfor kræver Radio- og tv-nævnet, at den nye ledelse kommer med en redegørelse for de kommende ændringer.

»Nu har stationen varslet andre toner. Simon Andersen har været meget åbenhjertig om planerne for Radio Loud. Det har vi noteret os og synes lyder interessant, men vi vil gerne have en redegørelse for det, bl.a. fordi der kan være ting, som ikke harmonerer med tilladelsesgrundlaget,« siger Søren Sandfeld Jakobsen.

Ved et samråd i juni lovede daværende kulturminister Joy Mogensen, at hun ville give sin mening til kende om Radio Loud, når nævnets afgørelse forelå. I et skriftligt svar lyder det dog fra den nuværende kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen:

»I Radio- og fjernsynsloven står det soleklart, at det er Radio- og tv-nævnet, der er tilsynsmyndigheden på området, og det er derfor Radio- og tv-nævnet, der har til opgave at vurdere, om Radio Loud på baggrund af deres public service-redegørelse lever op til kravene i deres sendetilladelse. Derfor vil jeg heller ikke yderligere kommentere nævnets afgørelse.«

Nu har Radio Loud så frist indtil den 19. oktober i forhold til at redegøre for hvordan kanalen vil sikre overholdelsen af afgørelsen fra Radio- og tv-nævnet. Redegørelsen skal godkendes af nævnet. Radio LOUD skal derudover senest den 4. februar 2022 redegøre for, hvordan opfyldelsen af punkterne er blevet implementeret.

Berlingske Media blev for et år siden medejer af Kulturradio Danmark, der driver Radio Loud, og Berlingskes koncernchef, Anders Krab-Johansen, er formand for Radio Louds bestyrelse.

Radio Loud får samlet set et tilskud på 260,81 mio. kr. til at lave radio for i fire år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.