Isam B skriver ramadan-sang til højskolesangbogen

Højskolesangbogen skal fornyes, og en sang om ramadan i København har fået hård kritik.

Artiklens øverste billede
Sangskriveren Isam Bachiri er blevet bedt om et bidrag til den kommende højskolesangbog, som bliver fornyet i 2020. Hans forslag har skabt debat. Arkivfoto: Mads Nissen.

Mange danskere kan nynne med på melodier fra Højskolesangbogen fra fællessang på efterskolen, højskoleopholdet eller andre steder. Nu skal den fornyes, og nye sange skal derfor i betragtning.

I den forbindelse har højskoleudvalget inviteret en række sangskrivere til at bidrage. Heriblandt er Isam Bachiri, også kendt som Isam B., som er tidligere forsanger i bandet Outlandish.

Han har derfor skrevet sangen ”Ramadan i København”, og allerede inden udgivelsen har den fået hård kritik hos Dansk Folkeparti, som i et opslag på Facebook gør det klart, at den ikke passer ind i sangbogen.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

»Nej, nej nej! En ramadan-sang hører ikke hjemme i den danske højskolesangbog. Er du enig? Ja eller nej?« står der i opslaget, som efterfølgende har fået tusindvis af reaktioner og kommentarer samt hundredvis af delinger.

Partiets kulturordfører, Alex Ahrendtsen, har derudover udtalt, at sangen vil være et brud med traditionerne.

»Det vil være et voldsomt brud med Højskolesangbogens tradition at indlemme en sang med et så smalt og i virkeligheden politisk budskab,« siger han til berlingske.

Også Liberal Allinces Henrik Dahl er imod indlemmelsen af Isam B’s sang.

»Det er et udtryk for højskolernes komiske selvforståelse, en form for ideologisk markering af nogle multi-kulti-synspunkter, som i virkeligheden peger på, at højskolebevægelsen ikke tager sig selv alvorligt,« siger han til avisen.

Generalsekretær i Folkehøjskolernes forening, Niels Glahn, hilser enhver debat om bogen velkommen.

»Hvis ikke drøftelserne om en kommende højskolesangbog kan debatteres, vil det være i modstrid med den tradition om samtale og dialog, vi er bundet af i højskolen. Vi ser frem til, at den debat kommer til at løbe frem til november 2020, hvor bogen udkommer,« siger han til Jyllands-Posten.

Niels Glahn har ikke hørt den pågældende sang men læst teksten. Han vil ikke kommentere, hvad han personligt mener om bidraget, men påpeger, at udvalget er underlagt et kommissorium, som kræver, at de nye sange skal afspejle udviklingen af samfundet siden sidste bog.

»For 20 år siden nedsatte man forrige sangbogsudvalg. I de 20 år har det danske samfund forandret sig - og sangbogen skal reflektere vores historie. Det gør den med de gamle sange om livet og historien, litteratur og liv og død. Men det handler også om, at den reflekterer den udvikling, der har været,« siger han og tilføjer, at emner som klimabevidsthed, nye grupper af danskere, overvejelser blandt unge osv. er relevante for højskolesangbogen.

»Den skal handle om livet - og det er som bekendt alsidigt,« siger han.

Det er endnu ikke besluttet, om sangen skal indgå i den nye version af højskolesangbogen. Men sangbogudvalgets formand, Jørgen Carlsen, mener, at den har potentiale.

»Isam B’s sang er ingen tiljubling af hverken islam eller ramadanen. Den beskriver på en meget poetisk måde et skue, man kan iagttage nogle steder blandet andet på Nørrebro, hvor folk er tidligt oppe, fordi de skal sørge for at spise og drikke, inden solen står op. Det kunne lige så godt være en beskrivelse af jul i Pærekøbing,« siger han til Berlingske.

Isam B. mener, at sangbogen mangler lyden af det brune Danmark, som han siger til Folkehøjskolernes forening:

»Højskolesangbogen mangler lyden af det brune Danmark. Noget af det urbane. Et udtryk for os danskere, som har nogle andre rødder.«

Han føler et ansvar for at præsentere flere sider af det danske samfund.

»Jeg vil gerne bidrage med alt, der kan være med til at nuancere og menneskeliggøre Danmark, som det ser ud i dag. Der mener jeg også de grupper, jeg repræsenterer. Noget af det muslimske, dét at være bymenneske, sprog og de traditioner, jeg er vokset op med og føler er danske. Jeg mener helt klart, at vi har et ansvar for at præsentere det. For vores egen skyld og vores børns skyld,« lyder det til foreningen.

Sangen er skrevet i samarbejde med tre andre sangskrivere: Nana Jacobi, Anders Greis og Özcan Ajrulovski. Bogen kan købes i butikkerne i november 2020, hvor det også vil stå klart, om Isam B.’s sang indgår.

Herunder kan du læse et uddrag af sangen ”Ramadan i København”:

Ramadan i København

Nymånens skæve smil
lyset på fjerde sal
tegner liv på’et gardin
blokken vækkes af´n nattergal
lys på lys
brænder i mørkets favn
hånd ved hånd
Ramadan i København

Solen den når sin top
cyklerne i en strøm
gennemvarm er byens krop
blikket fyldes op af en drøm
lys på lys
kæmper for at finde vej
hånd ved hånd
Ramadan i København

Når skyggerne er allerlængst
samler vi os igen
ulvetim’ - så i seng
og i stemmerne er et hjem
lys på lys
tiden der strækker sig
hånd ved hånd
Ramadan i København

Niels Glahn har udleveret sanguddraget til Jyllands-Posten.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.