Skoleaviser får et kæmpe like fra de professionelle

Otte skoleklasser blev hædret i JP/Politikens Hus for at producere aviser om FN's verdensmål på en konstruktiv og kreativ måde, der giver håb for fremtiden.

Artiklens øverste billede
JP/Politikens mediekonkurrence kaldet ”Generation Verdensmål” tog udgangspunkt i FN’s 17 Verdensmål, som blev vedtaget i 2015.. Foto: Sofia Busk

Bæredygtige T-shirts fra Thy, affaldssortering, veganisme og krig mod plastic på Vesterbro. Madspilds-apps, antibiotika-resistens og efterskoler med grønne ambitioner.

I aviser med navne som ”Klitmøller good news”, ”Bernatidende” og ”Fokus” spændte emnerne vidt blandt vinderklasserne af JP/Politikens Hus’ landsdækkende mediekonkurrence, der i år handlede om konstruktiv formidling af FN’s 17 Verdensmål. Onsdag d. 23. januar var de otte udvalgte klasser fra hele Danmark samlet i JP/Politikens Hus, og på scenen fik projektører og fotografernes blitzlys elevernes guldmedaljer til at glimte om kap med de stolte smil.

Det har været superspændende, og jeg tror, at vi alle sammen har gjort os ekstra umage, fordi vi hele tiden har vidst, at der var så mange, der skulle læse det, vi skrev.

Nina Smits Kok, går i 6. klasse på Klitmøller Friskole

Ord-ginalitet og ord-nani

Iført sneakers, T-shirt og kasket satte den danske rapkunstner Per Vers gang i feststemningen og rappede om at fejre ordet og hylde fremtiden med improviserede raptekster garneret med ordlir om »ord-ginalitet«, »ord-spasseri«, »ord-kidéer« og »ord-nani« – og »sild og ål – og de 17 verdensmål.«

Per Vers rimede, rappede og ordkløvede sig igennem arrangementet med fokus på at hylde ordet i alle dets afskygninger. Foto: Sofia Busk

»I er blevet bedømt, og I har fået et kæmpe like fra de professionelle,« lød det fra ordsmeden, da han skulle introducere de tre chefredaktører fra Jyllands-Posten, Ekstra Bladet og Politiken, der overrakte hædersbevisningerne til eleverne.

Fra scenen understregede udviklingsminister Ulla Tørnæs vigtigheden af at udbrede netop de konstruktive nyheder for at skabe håb og tro på, at verdensmålene kan nås.

»Kun 15 pct. af danskerne har hørt om FN’s Verdensmål. Derfor er det vigtigt og positivt, at I er blevet trænet i at lave god, konstruktiv journalistik om netop det emne, og jeg håber, at i vil dele jeres nye viden med venner, søskende, forældre og bedsteforældre og bruge jeres journalistiske værktøjskasse, så endnu flere danskere snart vil kende til verdensmålene. (…) På den måde kan I ved hjælp af gode fortællinger være med til at skabe håb og inspirere os alle til de løsninger, der skal gøre verden bedre – fra Sydfyn til Sydsudan,« lød det fra Ulla Tørnæs.

Engagerede elever

I Thy i Nordjylland var 13 elever fra Klitmøller Friskole stået op klokken tre om natten for at tage bussen mod København klokken fire. Ifølge deres dansklærer David Kristensen har hele forløbet været lærerigt.

Stolte miner blandt de skoleelever, der var samlet i JP/Politikens hus i anledning af mediekonkurrencen "Generation Verdensmål". Foto: Sofia Busk

»De unge har lært meget om både journalistisk og konkret indhold i de 17 verdensmål. For os lærere har det været fedt at få lov at gå så meget i dybden, og jeg har aldrig set eleverne så engagerede. Det er ikke sidste gang, vi melder os til konkurrencen,« sagde David Kristensen, der har oplevet, at nutidens mediebillede kan give et negativt aftryk i de unge.

Verdensmål i Thy

»Da Donald Trump blev indsat, skulle jeg bruge noget tid på, at overbevise dem om, at tredje verdenskrig ikke var oppe over. De opfatter mere, end man tror, og derfor er den konstruktive vinkel på verdens udfordringer essentiel,« forklarede David Kristensen, der oplevede, at de unge tændte på at opsøge historier i lokalmiljøet.

»Thy hører jo til udkantsdanmark, men der sker faktisk rigtig meget i området, der kan relateres til verdensmålene, og det har ikke været svært for eleverne at opdrive historierne, da vi først begyndte at researche.«

Det var netop de »mange kreative vinkler, forskellige genrer og masser af gode lokale kilder«, som blev understreget i dommerpanelets begrundelse for at vælge ”Klitmøller good news” som vinder.

Nina Smits Kok, der går i 6. klasse på Klitmøller Friskole, har været glad for forløbet:
»Det har været superspændende, og jeg tror, at vi alle sammen har gjort os ekstra umage, fordi vi hele tiden har vidst, at der var så mange, der skulle læse det, vi skrev. Temaet om verdensmålene har også påvirket mig – blandt andet har jeg fået øjnene op for madspild derhjemme ved aftensbordet.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.