Annonce
Kultur

5.500 "Titanic"-skatte gik britiske museers næse forbi

Alt tyder nu på, at en gruppe amerikanske investorer overtager den enorme samling af genstande fra "Titanic", der blev udbudt til salg efter konkurs.

"HMS Titanic" ved afsejlingen fra Southhampton i begyndelsen af april 1912. Foto: AP

To britiske museer og deres samarbejdspartnere har erkendt, at man ikke umiddelbart kommer i nærheden af den samling på intet mindre end end 5.500 unikke genstande fra “HMS Titanic”, der har været udbudt til salg.

Det oplyser lederen af National Museum Greenwich, Kevin Fewster, til Jyllands-Posten.

Museet havde sammen med National Museums Northern Island, Titanic Belfast og Titanic Foundation Limited budt knap 120 millioner kroner for samlingen, der tidliere er vurderet til hele 1,2 milliarder kroner.

De mange genstande blev over en årrække bjerget af Titanic Inc, der var en del af det amerikanske Premier Exhibitions, som gik konkurs i 2016.

Skifteretten udbød tidligere i år samlingen til salg for 19 mio., og kort tid derefter satte de britiske museer alt ind på at skaffe pengene.

Men en gruppe, der består af amerikanske og kinesiske investorer, afgav siden et bud, der var 3 millioner højere. Blandt de amerikanske investorer er også direktøren for det nu rekonstruerede Premier Exhibitions.

Kevin Fewster har tidligere over for Jyllands-Posten understreget, at det er de britiske museer meget magtpåliggende, at samlingen forbliver intakt, hvorfor man – støttet af blandt andre Steve Ballard, der fandt vraget af ”Titanic” i 1985 og instruktøren bag ”Titanic”-filmen James Cameron – gik ind i kampen om de 5.500 genstande.

»National Museum Greenwich og National Museums Northern Ireland er stadig interesseret i at erhverve samlingen, hvis der viser sig en mulighed. Dette ud fra et ønske om at bevare den samlet,« siger museumsleder Kevin Fevster til Jyllands-Posten.

Lederen af National Museum Greenwich, Kevin Fewster. PR-foto

Hvad angår de budprocedurer, der er fastlagt af skifteretten i Orlando, mener Fevster, at disse bevidst er udformet på en måde, der gør det uhyre vanskeligt for offentlige museer med begrænsede midler at komme i nærheden af samlingen.

Det ventes, at skifteretten senere på måneden vil bekræfte, at samlingen vil forblive på amerikanske hænder.

Også de amerikanske og kinesiske investorer har forsikret, at man agter at bevare samlingen intakt, men har dog luftet muligheden for at sælge enkelte genstande for på den måde at rejse penge til konkursboets kreditorer. Om der åbnes mulighed for dette afgøres først senere på måneden.

Ikke alle er enige med Kevin Fevster i, at samlingen burde have hjemme især i Belfast, hvor ”Titanic” blev bygget.

Professor John Wilson Foster fra Queens University i Belfast har skrevet tre bøger om "Titanic" og har til BBC blandt andet udtalt:

»Hvad der skete med ”Titanic”, efter at det forlod Belfast, har absolut intet med Belfast at gøre. Men ved at lade "Titanic"-udstillingen turnere over hele verden får byen masser af god reklame.«

"Titanic"-museet i Belfast, der havde håber på, at få rådighed over den enorme samling af genstande fra Titanic. Men alt tyder nu på, at det ikke vil ske. Foto: AP

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her